18 Април 2024четвъртък12:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полша показа прототипа на новата БМП "Борсук"

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 1648

На открилото се на 5 септември в град Келце 25-о отбранително изложение MSPO-2017 полското предприятие Huta Stalowa Wola (HSW) представи пълноразмерен макет на верижната бойна машина на пехотата "Борсук" ("Язовец"), разработена по поръчка на министерството на отбраната, съобщава блогът bmpd.
Програмата за нова бойна машина на пехотата, започнала през 2013 г., цели да се заменят в полската армия съветските БМП-1. През октомври 2014 г. HSW и военните подписаха договор за 75 млн. злоти (около 21 млн. долара) за създаването на БМП "Борсук".
БМП  "Борсук" е разработвана в два варианта - плаваща, с маса от 25 тона, макетът на която бе представен на изложението, и неплаваща, но с усилено брониране, с маса около 30 тона. Бронираната машина е със стоманен корпус, германски дизелов двигател и британска автоматична трансмисия "Перкинс". Екипажът е от трима души, а десантът от осем.
Штатно БМП "Борсук" ще бъде въоръжена с необитаема купола с 30-мм оръдие на американската фирма "Бушмастер", 7,62-мм картечница и две или четири ПТУР "Спайк" на израелската фирма "Рафаел". Системата за управление на огъня е полска разработка. Предвижда се "Борсук" да стане база за цяло семейство бронирани машини с различно предназначение. Според договора с военните HSW до октомври т.г. трябва да изготви първия опитен образец, след което ще бъде сключен нов договор, по който машината трябва да бъде готова за серийно производство към 2021 г. Според bmpd този срок не е реалистичен, защото полската военна промишленост нямала опит самостоятелно да създава съвременни верижни бронирани платформи



Пълноразмерен макет на БМП "Борсук"

снимка  Павел Малицки www.defence24.pl
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 121

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 123

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ