Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Юни 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Оръжие

Полша показа прототипа на новата БМП "Борсук"

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   486   0На открилото се на 5 септември в град Келце 25-о отбранително изложение MSPO-2017 полското предприятие Huta Stalowa Wola (HSW) представи пълноразмерен макет на верижната бойна машина на пехотата "Борсук" ("Язовец"), разработена по поръчка на министерството на отбраната, съобщава блогът bmpd.
Програмата за нова бойна машина на пехотата, започнала през 2013 г., цели да се заменят в полската армия съветските БМП-1. През октомври 2014 г. HSW и военните подписаха договор за 75 млн. злоти (около 21 млн. долара) за създаването на БМП "Борсук".
БМП  "Борсук" е разработвана в два варианта - плаваща, с маса от 25 тона, макетът на която бе представен на изложението, и неплаваща, но с усилено брониране, с маса около 30 тона. Бронираната машина е със стоманен корпус, германски дизелов двигател и британска автоматична трансмисия "Перкинс". Екипажът е от трима души, а десантът от осем.
Штатно БМП "Борсук" ще бъде въоръжена с необитаема купола с 30-мм оръдие на американската фирма "Бушмастер", 7,62-мм картечница и две или четири ПТУР "Спайк" на израелската фирма "Рафаел". Системата за управление на огъня е полска разработка. Предвижда се "Борсук" да стане база за цяло семейство бронирани машини с различно предназначение. Според договора с военните HSW до октомври т.г. трябва да изготви първия опитен образец, след което ще бъде сключен нов договор, по който машината трябва да бъде готова за серийно производство към 2021 г. Според bmpd този срок не е реалистичен, защото полската военна промишленост нямала опит самостоятелно да създава съвременни верижни бронирани платформи

Пълноразмерен макет на БМП "Борсук"

снимка  Павел Малицки www.defence24.pl
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"