Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юни 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Русия модернизира Т-90 и Т-80БВ

Информацията предизвика бурна дискусия за бъдещето на новия основен танк Т-14 "Армата"

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   674   0На 9 септември, в Деня на танкиста в Русия, за първи път пред публика, на 33-и общовойскови полигон край град Луга (Ленинградска област) бяха показани модернизираните образци на основни танкове Т-90 и Т-80БВ, съобщиха участници във военно-техническия форум на на сайта "Отвага2004". Преди това, на 24 август, по време на Международния военнотехнически форум "Армия-2017" бе съобщено, че "Уралвагонзавод" и руското Министерство на отбраната са сключили договор за модернизацията на един батальонен комплект танкове Т-90М, а също така договор за капитален ремонт с дълбока модернизация на танковете Т-80БВ, без да се посочва количеството на машините. Известно е обаче, че непосредствено във войските се намират около 450 Т-80, а още 3000 машини от всички модификации са в базите за съхраняване на военна техника. Някои експерти предполагат, че именно тези 450 машини може да бъдат подложени на модернизация. Танковете ще получат нови прицепи, изменения в двигателите, които да намалят прекомерния разход на гориво, от снимките се вижда, че е изменена и динамическата защита на Т-80БВ. Тя е вече от типа "Реликт", с което се постига уеднаквяване на динамичната броня на всички модернизирани танкове - Т-72Б, Т-90 и Т-80БВ.
Модернизацията на Т-90 пък се провежда по опитно-конструкторската разработка "Пробив-3" и според неофициална информация по утвърдения и показан пред публика вариант на танка ще бъдат преоборудвани всички машини Т-90 и Т-90А в руската армия. Интересна особеност на показания Т-90М е използването на мрежести екрани, познати от израелските танкове "Меркава" за защита на долната част на куполата.
Съобщенията за модернизацията на старите танкове съвпадна с информацията, че руското МО се е отказало да изпрати за старо желязо всички 10 000 единици стара техника, както беше обявено в началото на годината. Сега количеството на техниката, подлежаща на утилизация, е намалено наполовина. В специализираните руски издания вече тръгна дискусия дали това не е свързано с някакви проблеми - технически или финансови, с програмата за нов основен танк "Армата". Известно е, че машината вече трета година я показват на парада на 9 май, но тя все още не е приета за серийно производство.


Т-90М, който ще стане модел за                                      Т-80БВМ с новата динамична защита "Реликт"
модернизацията на всички танкове от серията

Снимки - Decoder / otvaga2004.mybb.ru

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"