28 Март 2024четвъртък18:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Пробивът на Ким Чен Ун

На този етап е ясно, че установеният от Америка монополярен свят се руши

/ брой: 180

visibility 11

Петър Куцаров

Много и различни са епитетите, прикачвани и прилепяни към името на лидера на Северна Корея - от "луд диктатор" до "убиец на собствения си народ".
Независимо от различните оценки на западни и източни политолози и анализатори, внукът на Ким Ир Сен, швейцарски възпитаник и продължител на идеите на чухче, успя да направи пробив в политиката на всемогъща Америка да се саморазправя с неудобни на нея режими под формата на "износ на демокрация". Нека си припомним нападенията над Сърбия, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан! По-добре ли живеят народите на споменатите държави в резултат на "демократичната" американска помощ?
Външната политика на Запада и преди всичко на САЩ формално се стреми към насаждане в света на демокрация, а това фактически е ново преразпределяне на света. Нека припомня, че в Ирак и Сирия управляващите партии се наричаха "БААС" /Партия на социалистическото възраждане/, а Либия официално се наричаше Социалистическа народна Либийска арабска джамахирия. Ето против какви политически сили на световната арена действа американската демокрация! СССР рухна, но духът му остава.
Разбира се, когато разглеждаме случая със Северна Корея, трябва да отчитаме както фактора с войната от 1956 година, така и разделянето на Корейския полуостров и различното отношение на Запада и Изтока към проблема. Трябва да се отчита също изгражданото с десетилетия отношение на населението на Северна Корея към западните санкции, а също привързаността му към портретите на висшето началство, украсяващи даже жилищата на хората. Ясно е, че стратегията и политиката на Пхенян много добре използва географското положение на страната и ролята на ядреното оръжие като сдържащ фактор. Ако Ким Чен Ун не разполагаше с подобно оръжие и междуконтинентални ракети, ако многомилионният Сеул не е на артилерийски изстрел от Северна Корея и ако Русия и Китай не му бяха съседи, то едва ли тактиката му би имала успех.
В последно време световната дипломация става свидетел как международни договори и норми се рушат, как военната политика и дипломация на САЩ понасят удари от незначителната и малка по размери икономика и военна мощ на Северна Корея. Изниква въпросът: дали и други народи и държави няма да се вдъхновят от примера на Пхенян? Дали Иран например ще търпи наложените санкции, които президентът Тръмп иска да ожесточи?
Въпросите ще намерят отговор в близко бъдеще. На този етап е ясно, че установеният от Америка монополярен свят се руши. И то под ударите и на Северна Корея, сочена като незначителен или нулев фактор в международните отношения. Нека си припомним заканите на американския президент да унищожи непокорния Пхенян и последвалите промени в дирене на път за преки или опосредствани разговори за разрешаване на казуса. Русия и Китай няма да допуснат пожар в близост до своите граници, а Южна Корея едва ли ще се радва на евентуално унищожение на столицата си.
Затова на американския президент ще се наложи по-често да се вглежда в портрета на Ким Чен Ун. Портретите не само персонифицират властта, но и отговорността. Прав е Владимир Набоков когато пише, че портретът на ръководителя не трябва да бъде огромен, а с размер на марка. Пък и така започва историята на пощенската марка: през 1840 година е издадено малко изображение на кралица Виктория, което не й попречва да влезе в историята.




 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 278

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 297

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ