Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Март 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Общество

Актуално

Наглост без граници

Лозан Такев

14. Септември 2017 , брой: 180   353   0Живеем върху земя като една човешка длан. То и по-голяма не е нужна за наглия престъпен клан. Май наглите у нас са просто прекалено дружни. И непобедими. И недосегаеми. И непреодолими в такава стабилна държава...
Преди години арестуваха 25 престъпници като нагли, а само четирима влязоха в затвора. Явно поръчителите останаха на свобода. И те рано или късно отново ще вилнеят по земята ни бащина. И вилнеят. Безнаказано, в сговор с управляващите.
Изуми ме изказване на "главен" в МВР, някъде в провинцията беше: "У нас състоятелните българи могат да спят спокойно..." И това откровение прозвуча като предупреждение за всички останали, след като си припомнихме, че в последните години като откуп са дадени 600 хил. евро, 554 хил. евро, 517 хил. евро, 300 хил. евро...
Откупилите свободата и живота си българи струват точно тези горепосочени суми. Сега евентуалната свобода на поредната жертва се предполага, че възлиза на 700 хил. Това било сума, която се нареждала например в топ 7 на  дадените откупи. Поискани били 3 млн. лв., но наглите били великодушни и склонили на по-ниска оферта. Цинично и трудно доказуемо поведение на жертви и палачи.
Нали чухте притеснения баща, който не желаеше да влиза в подробности около историята, която почти костваше живота и свободата на сина му.
Адриан е на свобода. Срещу огромна сума, непосилна не само за неговите родители, а и за повечето българи. Но Цветан Цветанов отива в "Лице в лице" почти по "анцунг и гуменки", както би му прилягало повече, да похвали МВР и своята дейност като министър, като народен представител, като партиен функционер в последните десетина и повече години, като представител на политическата партия, която отговаря за стабилността...
А стабилността е очевадна. Особено в борбата с престъпността. Стабилността е по-скоро в самата престъпност.
Наглите не са си отивали от страната ни. Подкупите, рушветите са основен поминък в България. А хвалебствията са повече от всичко, откакто ГЕРБ управляват. Тук могат да се прибавят мненията на откупените, но как да прибавим отсъстващите, убитите, изчезналите? Къде е Вене Сотиров, председателят на ВРК "Мургаш Кремиковци", отвлечен през 2009 г.? Къде са останалите неоткрити и непотърсени досега отвлечени и изчезнали безследно? Няма ги в справките за успехите в борбата с организираната престъпност.
Колкото и странно да е, бащата на отвлечения Адриан трябва да благодари на похитителите. Родителят обаче не е разговорлив. Пести отговори и не желае да казва подробности. Така му е поръчано. Само трябва да благодари.
Само не трябва да бързаме, реди Цветан Цветанов. Бавно, бавно държавата ще се справи. Ще си свърши работата и МВР. Вече колко години чакаме това чудо да стане. Ало-измамници, кражби, убийства, палежи, незаконен бизнес... Чакаме през всичките години на ГЕРБ и само сме свидетели на подобни престъпления. Те не намаляват, само затихват за кратко и отново нахлуват в новините. За да ни разсеят от други, основни теми.
Уникална държавност, уникална държава.
А ние продължаваме да сме върху земя като една човешка длан. Не смеем да продължим стиха на Георги Джагаров, защото е престъпен. Особено днес...

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"