Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Февруари 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Южна Корея откри радиация след теста на КНДР

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   183   0Агенцията по ядрена безопасност на Южна Корея е открила в атмосферата над страната следи от радиоактивния изотоп ксенон-133 след поредното изпитание на КНДР. Това заяви по време на пресконференция в Сеул представителят на службата Чве Чон Бе. Следи от изотопа са били намерени в девет случая в североизточната част на страната. Замърсяване е засечено на четири пъти и по протежение на източния бряг на Южна Корея
"На основата на получените данни е трудно да се каже каква е била точната мощност на взрива и дали е било изпробвано термоядрено или ядрено устройство. Въпреки това можем да кажем с точност, че откритият ксенон-133 има севернокорейски произход", каза говорителят. По думите му няма опасност за здравето на жителите на Южна Корея или за околната среда.
Ксенонът е инертен газ, който се среща в природата и се използва за осветление. Неговият изотоп обаче има изкуствен произход и се образува при ядрена реакция. През юли Северна Корея проведе две пробни изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети. В началото на септември пък обяви успешно изпитание на термоядрено вещество, което може да бъде използвано в качеството на бойна глава.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"