Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Септември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Свят

Отложиха преговорите за "Брекзит" със седмица

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   97   0Великобритания и Европейският съюз са се разбрали да отложат поредния четвърти кръг от преговорите за "Брекзит" с една седмица за 25 септември, съобщи говорител на британското правителство, цитиран от местни медии.
Преговорите между Лондон и Брюксел за "Брекзит" трябваше да бъдат подновени на 18 септември. Това става седмица, след като Ги Верхофстад, главен преговарящ от страна на Европейския парламент, прогнозира, че преговорите ще бъдат отложени след "важна намеса" на британския премиер Тереза Мей, като той имаше предвид важна реч за "Брекзит" на Мей няколко дни преди 25 септември.
Правителствен източник е информирал, че забавянето ще даде повече време и на двете страни да се подготвят по-добре за следващия кръг на преговори и не е в противоречие с желанието на Мей да направи дискусиите по-интензивни.
Според източника това ще даде възможност и на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние за повече разговори с останалите 27 страни членки за изработване на по-гъвкава позиция. Барние от своя страна заяви по-рано, че е важно да има гъвкавост при преговорите, но също така трябва да се обърне внимание на факта, че намалява времето за постигане на споразумение, преди Лондон да напусне ЕС през март 2019 г.
Досегашните три кръга на преговори не отбелязаха напредък, като особено чувствителен остава въпросът за размера на сметката по развода, която Великобритания трябва да плати за напускането на ЕС.

 

 

Свят

  • Драматичен отлив при големите партии, десните популисти - трета сила в Бундестага
    26. Септември 2017 188
    72
    0

    Германските християндемократи на Ангела Меркел очаквано печелят най-много гласове на парламентарните изборите в Германия. Според предварителните резултати, ХДС/ХСС събират 33% от гласовете, следвани от социалдемократите на Мартин Шулц с 20,8 процента. Спрямо парламентарните избори през 2013 г. ХДС/ХСС губят 8,5%, което е вторият им най-лош изборен...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"