Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Февруари 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Турция дава над $2 млрд. за руските С-400

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   183   0Турция плаща над 2 млрд. долара за доставката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400. Това съобщава руският в. "Комерсант", като се позовава на дипломатически и военни източници. Според изданието Турция ще получи четири дивизиона от модерните противовъздушни системи. Това е най-големият договор, сключван някога между Русия и Турция, както и между Русия и страна членка на НАТО.
Преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е внесла първата вноска за доставката на С-400.
САЩ и НАТО вече изразиха недоволство от решението на Анкара и подчертаха колко важно е да се запази оперативната съвместимост в алианса. "Никой натовски съюзник в момента не борави със С-400", заяви говорител на пакта. Пентагонът от своя страна е "изразил загриженост" от сделката и отново е препоръчал да бъде закупена съвместима с въоръжението на НАТО система. Ердоган обаче разкритикува остро реакцията на Вашингтон, като заяви, че "ние сме домакини в своя дом".
Подписаният с Турция договор за продажба на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е събитие, което се случва на пазара веднъж на 10-20 години, изтъкна бизнес експертът Константин Макиенко пред в. "Ведомости". Покупката на някои видове оръжейни системи като модерни изтребители и далекобойни системи за ПРО има геополитическо значение, а в случая с Турция бележи продължаващото й раздалечаване от НАТО, обяснява той.
Зенитната ракетна система С-400 "Триумф" е предназначена за високоефективно поражение на самолетите от стратегическа и тактическа авиация, балистични ракети, хиперзвукови цели и други средства за въздушно нападение.
Русия е подписала договор за доставка на комплекса също и с Китай, а преговорите с Индия са финализирани, без обаче да е подписан окончателен договор.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"