Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Април 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Юнкер иска бързо България и Румъния в Шенген

Трябва да се преодолее задълбочаващата се пропаст със страните от Източна Европа, призова в традиционното си обръщение към евродепутатите председателят на Еврокомисията

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   408   0"Необходимо е България и Румъния да се присъединят към Шенгенската зона в скоро време, а след тях и Хърватия". Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по време на традиционното си обръщение към Европейския парламент.
В речта си Юнкер посочи също, че "вятърът се е върнал в европейските платна" и континентът става все по-обединен, а икономиката набира инерция година след "Брекзит". "Сега имаме период на възможности, но той няма да продължи вечно. Нека се възползваме максимално от момента и да уловим вятъра в платната си", призова той.
През септември миналата година Юнкер отбеляза, че "съюзът не е в добро състояние, опустошен от една година, която разтърси нашите основи". Във вчерашната си реч той беше далеч по-позитивен в изказването си. По думите му лидерите на оставащите 27 страни от общността са единни в желанието си за обединение. Юнкер заяви, че през оставащото време до края на мандата на Европарламента трябва да се преодолее задълбочаващата се пропаст със страните от Източна Европа. "Имаме само два варианта - или да се обединим около позитивен европейски дневен ред, или всеки да се оттегли в своя собствен ъгъл", каза бившият люксембургски премиер. "Изправен пред този избор, аз настоявам за единство", добави той.
По отношение на Великобритания Юнкер отново повтори, че страната ще съжалява за решението си да напусне ЕС, но въпреки това за съюза това не е краят и той ще продължи да се развива. "Ние сме длъжни да уважаваме волята на британския народ", посочи той.
Жан-Клод Юнкер коментира и обтегнатите отношения на Брюксел с Анкара. По думите му Турция "стремглаво се отдалечава от Европейския съюз. Въпреки това ЕС оставя отворена врата както за турския народ, така и за всички, които "искат да си сътрудничат с ЕС на основата на общи ценности". Юнкер отправи апел към властите в Анкара да освободят европейските журналисти, задържани по обвинения в тероризъм след неуспешния опит за преврат в Турция от лятото на миналата година.
Във връзка с призива за единство Юнкер предложи и назначаването на единен финансов министър за ЕС, като по този начин ще се задълбочи интеграцията на еврозоната. Председателят на ЕК посочи също, че през новия парламентарен сезон ще поиска даването на повече права за проверки на чуждестранни придобивания в стратегически за Европа сектори. Бившият премиер на Люксембург посочи също, че е необходимо да се сключат нови търговски споразумения със страни като Австралия и Нова Зеландия, които да бъдат завършени до 2019 г., когато приключва мандатът на настоящия Европарламент.
Дни преди традиционното обръщение на Юнкер лидерът на европейската левица Сергей Станишев изпрати писмо до председателя на ЕК, за да призове към спазване на поетия ангажимент за повече социална Европа. Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) настоява кохезионната политика да остане в основата на общия европейски проект.
В писмото си Станишев иска твърди уверения за достъп на всеки младеж до Европейската младежка гаранция и увеличаването на нейния бюджет до 5 млрд. евро годишно. Настоява и за адекватно финансирана Европейска детска гаранция, която да извади хилядите деца от бедността, в която живеят днес в ЕС.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"