Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Софийската филхармония с концерт в Деня на София

Солисти са младата цигуларка Кристина Георгиева, сопраното Ирина Жекова и тенорът Георги Султанов

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   284   0Софийската филхармония кани столичани и гости на столицата на концерт по случай Деня на София. В празничната програма ще прозвучат някои от най-любимите произведения на Веселин Стоянов, Марин Големинов, Любомир Пипков, Хенрик Виенявски, Джакомо Пучини, Джузепе Верди, Жорж Бизе и др. На диригентския пулт застава Станислав Ушев. Солисти са младата цигуларка Кристина Георгиева, сопраното Ирина Жекова и тенорът Георги Султанов. Участва и Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров.
Станислав Ушев е роден в Плевен. Завършва Средното музикално училище в родния си град със специалност пиано. Следва оперно и симфонично дирижиране в консерваторията "Римски-Корсаков" в Санкт Петербург. От 1985 до 1993 г. е диригент и артистичен директор на Плевенската филхармония, като през това време дирижира и в Плевенската опера спектакли на "Дон Карлос", "Травиата" и "Сватбата на Фигаро". От 1996 г. до момента е главен диригент на Шуменския симфоничен оркестър, а от 2000 до 2010 г. е бил музикален директор и на Оперно-филхармоничното дружество във Варна.  Неговият репертоар включва над 500 творби от различни стилове и епохи. 
Ирина Жекова завършва НУИ "Добри Христов" в родния си град Варна и магистърска степен по класическо пеене в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Специализира при Мирела Паруто и Антонио Боайе и в "Санта Чечилия" в Рим при Рената Ското. През 2010 г. Жекова дебютира на сцената на Националната опера и балет в София, в ролята на Воглинде от операта "Рейнско злато" на Вагнер. От 2011 г. става артист-солист в Държавната опера във Варна. В репертоара й са включени ролите на Джилда ("Риголето"), Оскар ("Бал с маски"), Нанета ("Фалстаф") на Дж. Верди, Адина от "Любовен еликсир" и Норина от "Дон Паскуале" на Доницети, Микаела и Фраскита от "Кармен" на Бизе, Мюзета от "Бохеми" на Пучини и др.
Георги Султанов расте в семейство на музиканти, артисти и художници. Свирил е на цигулка, пиано и обой, но избира оперното пеене като свое поприще. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при проф. Калина Жекова. Започва сценичната си кариера в Музикалния театър във Велико Търново. През 2006 г. дебютира в Националната опера и балет в "Италианката в Алжир" на Росини, където изпълнява ролята на Линдоро. В репертоара на Султанов присъстват теноровите партии на Дон Отавио в "Дон Жуан", Тамино от "Вълшебната флейта" и Педрило в "Отвличане от сарая" от Моцарт, Алфред Жермон в "Травиата", Исмаел в "Набуко" от Верди и др.
Кристина Георгиева свири на цигулка от 5-годишна. Носителка е на първа награда от конкурса "Петър Тошков" в Белград и на първа награда на Международния конкурс за цигулари в Ниш. Сред отличията й са първа награда и специалното отличие на EMCY на конкурса за цигулари "Охридски бисери" в Македония. Дни преди концерта със Софийската филхармония Кристина спечели Гран при на Международния младежки конкурс "Надежди, таланти, майстори".


Цигуларката Кристина Георгиева

Снимка Софийска филхармония
 

 

 

Апис
Надежда за Надя
Всички права запазени "ДУМА"