Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Февруари 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Софийската филхармония с концерт в Деня на София

Солисти са младата цигуларка Кристина Георгиева, сопраното Ирина Жекова и тенорът Георги Султанов

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   244   0Софийската филхармония кани столичани и гости на столицата на концерт по случай Деня на София. В празничната програма ще прозвучат някои от най-любимите произведения на Веселин Стоянов, Марин Големинов, Любомир Пипков, Хенрик Виенявски, Джакомо Пучини, Джузепе Верди, Жорж Бизе и др. На диригентския пулт застава Станислав Ушев. Солисти са младата цигуларка Кристина Георгиева, сопраното Ирина Жекова и тенорът Георги Султанов. Участва и Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров.
Станислав Ушев е роден в Плевен. Завършва Средното музикално училище в родния си град със специалност пиано. Следва оперно и симфонично дирижиране в консерваторията "Римски-Корсаков" в Санкт Петербург. От 1985 до 1993 г. е диригент и артистичен директор на Плевенската филхармония, като през това време дирижира и в Плевенската опера спектакли на "Дон Карлос", "Травиата" и "Сватбата на Фигаро". От 1996 г. до момента е главен диригент на Шуменския симфоничен оркестър, а от 2000 до 2010 г. е бил музикален директор и на Оперно-филхармоничното дружество във Варна.  Неговият репертоар включва над 500 творби от различни стилове и епохи. 
Ирина Жекова завършва НУИ "Добри Христов" в родния си град Варна и магистърска степен по класическо пеене в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Специализира при Мирела Паруто и Антонио Боайе и в "Санта Чечилия" в Рим при Рената Ското. През 2010 г. Жекова дебютира на сцената на Националната опера и балет в София, в ролята на Воглинде от операта "Рейнско злато" на Вагнер. От 2011 г. става артист-солист в Държавната опера във Варна. В репертоара й са включени ролите на Джилда ("Риголето"), Оскар ("Бал с маски"), Нанета ("Фалстаф") на Дж. Верди, Адина от "Любовен еликсир" и Норина от "Дон Паскуале" на Доницети, Микаела и Фраскита от "Кармен" на Бизе, Мюзета от "Бохеми" на Пучини и др.
Георги Султанов расте в семейство на музиканти, артисти и художници. Свирил е на цигулка, пиано и обой, но избира оперното пеене като свое поприще. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при проф. Калина Жекова. Започва сценичната си кариера в Музикалния театър във Велико Търново. През 2006 г. дебютира в Националната опера и балет в "Италианката в Алжир" на Росини, където изпълнява ролята на Линдоро. В репертоара на Султанов присъстват теноровите партии на Дон Отавио в "Дон Жуан", Тамино от "Вълшебната флейта" и Педрило в "Отвличане от сарая" от Моцарт, Алфред Жермон в "Травиата", Исмаел в "Набуко" от Верди и др.
Кристина Георгиева свири на цигулка от 5-годишна. Носителка е на първа награда от конкурса "Петър Тошков" в Белград и на първа награда на Международния конкурс за цигулари в Ниш. Сред отличията й са първа награда и специалното отличие на EMCY на конкурса за цигулари "Охридски бисери" в Македония. Дни преди концерта със Софийската филхармония Кристина спечели Гран при на Международния младежки конкурс "Надежди, таланти, майстори".


Цигуларката Кристина Георгиева

Снимка Софийска филхармония
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"