Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юли 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Култура

Кратки

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   209   0"Колибри" с две събития и нови заглавия на Алеята на книгата
Хиляди страници с логото на "Колибри" пърхат в шатра 13 на Алеята на книгата на столичния булевард "Витоша" - най-актуалните заглавия, както и VIB-книги само за ценители. Георги Тенев ще представи новия си сборник с разкази "Жената на писателя" днес, 14 септември, от 19 ч. в специално обособения Литературен кът. На 15 септември от 17 ч. "мултиталантливата" Елица Георгиева ще запознае читателите с дебютния си роман - "Космонавтите само минават", който, по ирония на съдбата, предизвика фурор първо във Франция, съобщават от "Колибри".


"Живи разкази" в РЕМ - Пловдив

Регионалният етнографски музей в Пловдив ще открие на 15 септември от 17.30 ч. изложбата "Живи разкази", информира Грозделина Георгиева - уредник. В експозицията, която може да се види до 30 септември, са включени 20 картини от Дарена Георгиева, Петко Владов, Анастас Стайков, Елза Гоева, Тома Трифоновски, Колю Витковски, Енчо Пиронков и др. Подбрани са сюжети, свързани с труда, бита, делниците и празниците на старите българи. Емоционалното въздействие на картините ни накара да озаглавим изложбата "Живи разкази". Авторите са работили в различно време, като се започне от 30-те години на ХХ век, та до творбите на нашите съвременници. При подбора сме се ръководели от мощното емоционално въздействие на всяка от картините върху зрителя, споделят организаторите. Създадената специално за Нощта, изложба ще даде възможност на всеки посетил да се докосне до непоказвани досега уникални творби на едни от най-големите майстори на четката у нас. Платната създават емоция, но и дават информация за бита и културата на хората преди нас.

"Тайният съюзник" открива Полски филмов фестивал
Първото издание на Полския филмов фестивал в България се открива на 18 септември в 18.30 ч. в Културния център "G8" в София, ул. "У. Гладстон" 8, с прожекцията на "Тайният съюзник" - реж. Петер Фудаковски (2014). Входът е свободен. Вдъхновен от новелата на Джоузеф Конрад-Коженьовски "The Secret Sharer", романтичният трилър разказва за приключенията на млад капитан по време на бруталното му пътуване в Южнокитайско море на ръждясал кораб с разбунтуван екипаж и мистериозен беглец.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"