Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Септември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

"Слава" е българското предложение за "Оскар"

Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов ще се състезава в категорията за чуждоезичeн филм

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   178   0
Снимка


Седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев определи българското предложение за 90-ите награди "Оскар" за чуждоезичен филм на Американската филмова академия да бъде "Слава". Състезаваха се десет филма, които отговарят на условията на академията и са заявени от продуцентите си за участие. Първите места в класирането заеха "Слава" с 14 точки и "Безбог" с 10 точки.
"Слава" е копродукция на България и Гърция. Сценарият е на Кристина Грозева, Петър Вълчанов,  Дечо Таралежков. Режисьори са Петър Вълчанов, Кристина Грозева, оператор Крум Родригес, музика Христо Намлиев. В ролите участват Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и др. Продукция Абраксас филм - Кристина Грозева, копродукция Граал филмс, Скрийнинг имоушънс, Апория филмуъркс, Ред карпет, с подкрепата на НФЦ, БНТ, Гръцки филмов център, ЦКС.
Сюжетът: Кантонер открива милиони на релсите и ги предава в полицията. Държавата го възнаграждава с нов часовник, който обаче се оказва менте. Пиарката на Министерството на транспорта загубва стария му часовник модел "Слава", който е семейна реликва. Кантонерът се впуска в отчаяна битка да си върне старата "Слава" и достойнството си.
Кристина Грозева и Петър Вълчанов са завършили НАТФИЗ и са членове на Европейската филмова академия. В съавторство двамата създават филмите "Аварийно кацане", "Реки без мостове", "Скок" (номиниран за Европейските филмови награди 2013), "Урок" (носител на повече от 33 международни филмови отличия).
В надпреварата за "Оскар" за чуждоезичен филм тази година се включва и друго заглавие с българско участие - миноритарната копродукция "Реквием за г-жа Й." (Сърбия, България, Македония), предложена от Сърбия, информира Националният филмов център.
 

 

 

България

 • След скандалите и уволнението на директора Антони Стоянов започват да излизат факти, подсказващи, че е бил прав
  26. Септември 2017 188
  311
  0

  Родители на ученици от Софийската математическа гимназия са внесли вчера сигнал за злоупотреби с пари в училищното настоятелство на СМГ до главния прокурор Сотир Цацаров с копие до Софийската градска прокуратура. Сигналът е подписан от баща на ученик и е подкрепен от още 12 родители, съобщи сайтът offnews.  
  Опасенията на родителите...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"