Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Спорт

Нов велорекорд:

Колоездач премина от Ком до Емине за 71 часа

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   220   0Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута "Ком-Емине" вече е 2 дни, 22 часа и 49 минути. Постави го Борислав Йорданов, който е най-бързият човек, изминавал разстоянието по емблематичния туристически маршрут в Стара планина. Рекорда си Борислав постигна с колело, след като стартира на 10 септември от връх Ком и финишира на нос Емине сутринта вчера. Той доказа, че е по възможностите на човек да премине  маршрута за време под 3 дни.
"Рекордите са временни. Те са за това - за да бъдат подобрявани", каза Борислав, който поставя трети рекорд за скорост по планинския маршрут. "Чувствам голямо удовлетворение, че успях и че това предизвикателство приключи", бяха първите думи на рекордьора при пристигането му на нос Емине.
Предизвикателството на Борислав, наречено "Велоносен поход", макар и да не беше обявявано предварително, получи широка подкрепа от колоездачната общност. По различни етапи от маршрута се включиха някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях бяха триатлонистът Емил Стойнев, световен вицешампион по крос триатлон, националният шампион по кроскънтри колоездене Александър Алексиев от Мъглиж, Васил Василев, Владислав Гюров, Пламен Петков и други.
По най-тежката част от маршрута, между хижа Добрила и връх Ботев, ритъма му диктуваше и олимпийката Антония Григорова. Ски бегачката е първата жена, изминала с бягане маршрута от връх Ком до нос Емине и тичаше редом до него по ключовия участък от трасето. "В един разговор наскоро Боби ми каза: "Аз не искам просто да поставя рекорд, искам да дам най-доброто от себе си." Това беше основната причина да приема без колебание предложението му да се върна пак по билото на Стара планина", сподели Антония на връх Ботев.
Освен счупен рекорд, по билото на Стара планина имаше и една счупена ръка и един счупен автомобил. Калин Русев - основател на клуб "Велораптор" и организатор на "Велоносен поход", пострада при тежко падане в деня преди финала. Той счупи кост на ръката си и му се наложи да продължи да кара още час и половина, докато стигне автомобил, който да го закара в болница за наложилата се операция. Броени минути преди финала пък един от придружаващите автомобили на екипа спука картер. На самия финал имаше и друг инцидент - един от придружаващите колоездачи колабира и беше откаран по спешност в болница.
Йорданов доказа, че "Ком-Емине" освен най-дълъг пешеходен туристически маршрут в България има реален потенциал да бъде превърнат и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв. Това също беше и една от основните цели на "Велоносен поход" - повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.
 

 

 

Спорт

 • Булевард: Срещи
  „В Китай нямат заложби за футбол, но дори световни звезди се провалят там заради трудната адаптация“, смята бившият селекционер на младежките национали
  24. Ноември 2017 231
  41
  0

  Александър Станков е един от малкото ни футболни треньори, работили с успех в чужбина. По време на завършилия преди месец футболен сезон в Китай, провеждащ се по системата пролет-есен, той пое и спаси от изпадане втородивизионния „Мейджоу Хака“, където пък завари бившия национал Валери Божинов. Станков познава добре футбола в...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"