Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Февруари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Общество

Памет

Датата

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   329   0ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЖАРНИКАРИ. На тази дата през 1905 г. става факт първото професионално обединение на пожарникарите в България. Денят е обявен за празник с решение на МС от 12 септември 1995 г. Днес е празник на гр. Силистра и на в. "Българска армия".

407 - УМИРА ЙОАН ЗЛАТОУСТ, ПРОПОВЕДНИК И БОГОСЛОВ (Р. 349 Г.). Една от най-значимите личности в историята на православната църква. Наречен Златоуст заради красноречието си. Оставил най-голямото по обем богословско творчество в източната църква. Най-известна е "Св. Божествена Литургия на св. Йоан Златоуст", която се извършва през цялата година, освен в дните, през които е предвидено да се извършва св. Василиева и св. Преждеосвещена литургия. Канонизиран за светец през 438 г.

1849 - РАЖДА СЕ ИВАН ПАВЛОВ, РУСКИ УЧЕН (УМИРА 1936 Г.). Баща на учението за висшата нервна дейност и на руската физиологическа школа. Описва явлението, известно днес като условен рефлекс, и доказва биологичните основи на психичната дейност. Лауреат е на Нобеловата награда за медицина и физиология за 1904 г. за изследванията си върху храносмилателната система.

1867 - ИЗЛИЗА ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА "КАПИТАЛЪТ" НА КАРЛ МАРКС. Единственият том, публикуван приживе на автора. Другите два са отпечатани от Фридрих Енгелс по бележките на Маркс. "Критика на политическата икономия" - една от ранните му работи, е почти изцяло включена в "Капиталът", особено началото на първи том. Самите бележки на Маркс в подготовката на писането на обширния трактат са публикувани години по-късно под заглавието "Към критика на политическата икономия".

1984 - УМИРА РАДА БАЛЕВСКА, ПРОФЕСОР ЗООЛОГ (Р. 1903 Г.). Първата жена-директор на Допълнителното земеделско училище в Долна баня, Ихтиманско, откъдето е уволнена за комунистическа дейност. Емигрира в СССР за 11 години. От 1945 г. е преподавател в Агрономо-лесовъдния факултет на СУ, по нейна инициатива се разкрива Зоотехническият факултет. Доцент и първата жена-професор в България от 1948 г. Първи директор на Националния селскостопански музей от 1970 г. (дн. Национален земеделски музей). През 1981 г. дарява цялото си имущество на музея.

2008 - УМИРА ГЕОРГИ КИТОВ, АРХЕОЛОГ И ТРАКОЛОГ (Р. 1943 Г.). Автор на над 200 статии и десетина студии върху историята, археологията и религията на траките. Прави значителни открития, свързани с културата на траките. Сред тях са гробниците при Стрелча, религиозният комплекс край с. Старосел, 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт III в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, Александровската гробница до Хасково и др. Заради забележителните си постижения като археолог заслужено остава в паметта на хората като "Българският Индиана Джоунс".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"