Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Февруари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Как не ви е срам!

Мая Йовановска

14. Септември 2017 , брой: 180   742   0Трето гербаджийско правителство управлява страната. Бившата земеделска министърка Десислава Танева, сега шеф на ресорната комисия в парламента, не спираше да обещава силна подкрепа за производството на български плодове и зеленчуци. И нейният предшественик Мирослав Найденов декларираше подкрепа за българските производители. Когато поемаше поста, сегашният агроминистър Румен Порожанов заяви, че е необходимо "засилване на производството в земеделието". Като приоритет определи и започналите по това време проверки има ли разлика в качеството на едни и същи продукти в западните и нашите магазини. И беше много остър, когато оповестяваше резултатите от тях.
Каква на дело е подкрепата за българското производство стана ясно вчера, когато мнозинството в парламента отхвърли на първо четене законопроектът за храните на БСП, чрез който в магазините трябваше да има повече български продукти. Макар след прегласуване подкрепилите да станаха повече, мнозинството каза "Не". Най-много "Не" имаше от ГЕРБ. И патриотите, които се тупат в гърдите, че бранят българското, бяха против.
Всякакви обяснения за нарушаване на конкуренцията и свободата на пазара са просто отсъпничество пред интересите на търговците и на чуждите производители. Да не забравяме, че големите в ЕС получават и много по-големи субсидии. Даже като прецедент още преди БСП да внесе законопроекта, по него се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. Как щели да се създават географски бариери за свободното движение на стоки, как етикетът "Българско" щял да ограничи конкуренцията, как щяло да има неблагоприятни последици.
Няма държава от ЕС, която да не подкрепя собственото си производство. Няма! А меко казано, неблагоприятни са именно последиците от недалновидната, направо продажна родна политика по отношение на българските производители. Как не ви е срам, бе!

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"