Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Икономика

Горнооряховският суджук със защита от ЕС

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   192   0Горнооряховският суджук влиза в споразумението между Европейския съюз и Исландия за закрила на географските означения на селскостопански продукти и храни. Национален успех е, че след 10 години членство в ЕС вече имаме български продукт с географско означение в международно споразумение на съюза, коментира новината евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков. Включването на българския продукт става възможно, след като ЕП даде съгласието си за сключване на споразумението по време на пленарното заседание в Страсбург във вторник, съобщиха от пресофиса на евродепутата.
Продуктите в споразумението между ЕС и Исландия получават защита срещу използване за търговски цели на защитеното наименование; злоупотреба, имитация или пресъздаване; всяка друга практика, която би могла да въведе в заблуждение потребителя относно истинския произход на продукта.
Горнооряховският суджук и българското розово масло са първите български продукти, получили европейска защита като Географски означения. До няколко месеца се очаква и странджанският манов мед да премине успешно процедурата по защита в Брюксел.
По настояване на Неков преди два месеца ЕК пое ангажимент да включи в споразумението за взаимно признаване на географските означения между ЕС и Китай поне един български продукт. През 2015 г. българският евродепутат започна кампания за български храни и селскостопански продукти, които могат да бъдат защитени по европейските схеми за качество. Идентифицираните продукти включват "Месо от Източнобалканска свиня", "Еленски бут", "Смилянски фасул", "Куртовски розов домат", "Странджански чай", "Брежански кестен", "Реселешки воден лук", "Садовски фъстък" и други. Тези продукти също имат шанс да влязат в търговски споразумения на ЕС с трети страни, след като получат право да използват означенията защитено наименование за произход и защитено географско указание в ЕС.

 

 

Апис
Надежда за Надя
Всички права запазени "ДУМА"