19 Април 2024петък05:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Десет пъти щяла да поскъпне такса смет в някои села

Промените в ЗМД ще доведат до повишаване на таксата за гражданите, липсва и реална оценка за въздействието от новия механизъм, заявиха от БСП

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 569

"БСП за България" не подкрепи промените в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), защото според социалистите те ще доведат до повишаване на такса смет за гражданите. "Кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти", заяви вчера по време на дебатите в парламента депутатът от БСП Дора Янкова. "Предупреждаваме гражданите, че ще се увеличи такса смет, общините не са готови да създадат такава организация", заяви тя.
След бурни дебати депутатите приеха вчера на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от кабинета, които въвеждат принципа "замърсителят плаща" при определяне размера на таксата за битови отпадъци. Според законопроекта общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални "торбички" - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране. Предлага се водеща основа за определяне таксата да бъде количеството на битовите отпадъци.
Манол Генов от БСП също отправи критики към законопроекта и подчерта, че в него липсва реална оценка за въздействие на новия механизъм. Той попита Менда Стоянова от ГЕРБ, ако е кмет на Пловдив, как ще преброи хората в кв. "Столипиново", как ще определи размера на таксата и как ще я вземе.
По думите на Менда Стоянова общините трябва да бъдат по-гъвкави, като никой не ги задължава да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация.
Така, както е внесен в парламента, проектът предвижда новите правила да действат от 2019 г. Миналата седмица обаче представители на общините призоваха за отсрочка от една година, т.е. промяната да влезе в сила през 2020 г.

0601 Емилия Костадинова
Депутатът от "БСП за България" и бивш кмет на Смолян Дора Янкова предупреди, че приемането на законопроекта ще доведе до поскъпване на таксата за гражданите
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ