Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юни 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Икономика

Десет пъти щяла да поскъпне такса смет в някои села

Промените в ЗМД ще доведат до повишаване на таксата за гражданите, липсва и реална оценка за въздействието от новия механизъм, заявиха от БСП

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   447   0"БСП за България" не подкрепи промените в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), защото според социалистите те ще доведат до повишаване на такса смет за гражданите. "Кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти", заяви вчера по време на дебатите в парламента депутатът от БСП Дора Янкова. "Предупреждаваме гражданите, че ще се увеличи такса смет, общините не са готови да създадат такава организация", заяви тя.
След бурни дебати депутатите приеха вчера на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от кабинета, които въвеждат принципа "замърсителят плаща" при определяне размера на таксата за битови отпадъци. Според законопроекта общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални "торбички" - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране. Предлага се водеща основа за определяне таксата да бъде количеството на битовите отпадъци.
Манол Генов от БСП също отправи критики към законопроекта и подчерта, че в него липсва реална оценка за въздействие на новия механизъм. Той попита Менда Стоянова от ГЕРБ, ако е кмет на Пловдив, как ще преброи хората в кв. "Столипиново", как ще определи размера на таксата и как ще я вземе.
По думите на Менда Стоянова общините трябва да бъдат по-гъвкави, като никой не ги задължава да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация.
Така, както е внесен в парламента, проектът предвижда новите правила да действат от 2019 г. Миналата седмица обаче представители на общините призоваха за отсрочка от една година, т.е. промяната да влезе в сила през 2020 г.

0601 Емилия Костадинова
Депутатът от "БСП за България" и бивш кмет на Смолян Дора Янкова предупреди, че приемането на законопроекта ще доведе до поскъпване на таксата за гражданите
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"