Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

2/3 от пожарникарите нямат защитни облекла

Огнеборците се присъединяват към днешния протест на полицаите

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   305   0И пожарникарите се присъединяват към предупредителния протест на полицаите днес заради отказа за увеличение на заплатите в МВР. Увеличение на бюджета за пожарната и на Националната система тел. 112 поискаха вчера от синдикат "Огнеборец". Председателят му Венцислав Станков заяви, че пожарникарите нямат защитни облекла и повечето събират дрехи втора употреба от цяла Европа, които често са скъсани и с изтекъл срок на експлоатация. Около 3500 от 5500 служители на пожарната нямат необходимите им за работа униформи.
Станков подчерта, че и ниските доходи са сериозен проблем за родната пожарна. Той отбеляза, че пожарните служби страдат и от сериозен недостиг на кадри. Имало е сигнали за пожар, на които се отзовавал само по един огнеборец. В развитите страни екипът е от 3 до 6 души, а у нас понякога с огнената стихия се бори само един човек. Най-често това е шофьорът, обясняват пожарникари. Необходимо е и спешно подобряване на материалната база. "По оперативни програми беше закупена много техника, но нямаме финансовия ресурс, с който да я поддържаме", допълни Станков. Това са причините пожарникарите да излязат на протести в София и Варна. Освен това днес е и професионалният празник на пожарникарите.
До днешния протест се стигна, след като във вторник се провалиха преговорите между полицаите и представители на министерството за увеличаване на заплатите в системата.
Междувременно зам.-министър Стефан Балабанов заяви вчера, че ръководството на МВР ще предложи на правителството да приеме "значително увеличение" на заплатите в силовото ведомство, но едва от 1 януари догодина. С колко ще се увеличат заплатите обаче щяло да реши правителството.
Зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Благой Ванкин коментира, че колегите му ще продължат да протестират на професионални празници, докато исканията им не бъдат чути.
 По-късно вътрешният министър Валентин Радев заяви, че не е съгласен с изнесените данни от синдикалните лидери и днес началникът на пожарната главен комисар Николай Николов ще изнесе конкретни данни какви средства държавата е отпуснала за този сектор. "Що се отнася до дрехите втора употреба, бях в Кресна и видях как са оборудвани. Ако попитаме българите какви дрехи си купуват през последните години, голяма част ще отговорят, че си купуват дрехи втора употреба", коментира Радев.

 

 

 

България

  • Липсва обективен анализ на работната сила в страната, работодатели ще "извиват ръцете" на местните работници, смятат от левицата
    24. Ноември 2017 231
    58
    0

    При облекчени условия висококвалифицирани работници от трети страни ще получават разрешение от типа "синя карта" за пребиваване и работа у нас. Това реши парламентът вчера при гласуване на второ четене на промените в Закона за МВР. В момента "синя карта" се издава за 1 година и може да се поднови за още 1 без ограничение на броя...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"