Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Април 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

2/3 от пожарникарите нямат защитни облекла

Огнеборците се присъединяват към днешния протест на полицаите

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   366   0И пожарникарите се присъединяват към предупредителния протест на полицаите днес заради отказа за увеличение на заплатите в МВР. Увеличение на бюджета за пожарната и на Националната система тел. 112 поискаха вчера от синдикат "Огнеборец". Председателят му Венцислав Станков заяви, че пожарникарите нямат защитни облекла и повечето събират дрехи втора употреба от цяла Европа, които често са скъсани и с изтекъл срок на експлоатация. Около 3500 от 5500 служители на пожарната нямат необходимите им за работа униформи.
Станков подчерта, че и ниските доходи са сериозен проблем за родната пожарна. Той отбеляза, че пожарните служби страдат и от сериозен недостиг на кадри. Имало е сигнали за пожар, на които се отзовавал само по един огнеборец. В развитите страни екипът е от 3 до 6 души, а у нас понякога с огнената стихия се бори само един човек. Най-често това е шофьорът, обясняват пожарникари. Необходимо е и спешно подобряване на материалната база. "По оперативни програми беше закупена много техника, но нямаме финансовия ресурс, с който да я поддържаме", допълни Станков. Това са причините пожарникарите да излязат на протести в София и Варна. Освен това днес е и професионалният празник на пожарникарите.
До днешния протест се стигна, след като във вторник се провалиха преговорите между полицаите и представители на министерството за увеличаване на заплатите в системата.
Междувременно зам.-министър Стефан Балабанов заяви вчера, че ръководството на МВР ще предложи на правителството да приеме "значително увеличение" на заплатите в силовото ведомство, но едва от 1 януари догодина. С колко ще се увеличат заплатите обаче щяло да реши правителството.
Зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Благой Ванкин коментира, че колегите му ще продължат да протестират на професионални празници, докато исканията им не бъдат чути.
 По-късно вътрешният министър Валентин Радев заяви, че не е съгласен с изнесените данни от синдикалните лидери и днес началникът на пожарната главен комисар Николай Николов ще изнесе конкретни данни какви средства държавата е отпуснала за този сектор. "Що се отнася до дрехите втора употреба, бях в Кресна и видях как са оборудвани. Ако попитаме българите какви дрехи си купуват през последните години, голяма част ще отговорят, че си купуват дрехи втора употреба", коментира Радев.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"