Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Април 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Управленската програма на правителството била пожелателно писмо до Дядо Мраз

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   227   0"Управленската програма на правителството е пожелателно писмо до Дядо Мраз как да изглежда България. След обществен натиск и забавяне от 100 дни, правителството представи управленската си програма. Да има неколкостотин приоритета противоречи на здравия разум, който си поставя от 2 до 5 цели. Това говори, че правителството няма приоритети. Липсват конкретни срокове, числа и отговорности". Това заяви в радиоинтервю депутатът от "БСП за България" проф. Румен Гечев.
Според него практиката на ГЕРБ е да представят бюджета като един счетоводен документ "Дал Кольо, взел Кольо", приходи и разходи. Липсват политики за инвестиции и дългосрочна стратегия как да изглежда българската икономика, смята Гечев. Той подчерта, че не е ясно дали управляващите ще приемат протегнатата ръка на БСП с разумни предложения по бюджета. "Дебатът по основния финансов план за 2018 г. закъснява. ГЕРБ умишлено бавят внасянето на бюджета, за да може този важен документ да се приеме във времето около Коледа, без сериозни дебати", категоричен е депутатът.
Проф. Гечев коментира, че в сектор образование правителството работи на парче и по политически причини. "Правейки на пръв поглед положителна стъпка с увеличението на учителските заплати, се внасят диспропорции в образованието. Младите научни работници ще получат по-малко или колкото един учител на село. Не може преподавателите във висшето образование да са с по-малки заплати от преподавателите в начално и средно образование. Правителството ще накара преподавателите във вузовете да напуснат и да отидат в училищата заради заплатите", предупреди Гечев. 

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"