Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Отложиха избора на членове на ВСС със седмица

Юлия Кулинска

14. Септември 2017 , брой: 180   180   0Парламентът отложи избора на членове на ВСС и той най-вероятно ще се състои другата седмица. Това обясни вчера Цветан Цветанов, след като по-рано точката не бе включена в дневния ред на НС за тази седмица. "Няма драма. Договорихме се с колегите от другите групи и те приеха единодушно предложението на ГЕРБ. Тази работна седмица ще е кратка, а има други по-важни закони", обясни Цветанов. В началото на пленарното заседание депутатите решиха да не работят в петък заради първия учебен ден и да се съберат извънредно във вторник. Тогава ще се проведе парламентарен контрол, който по думите на парламентарния шеф Димитър Главчев ще продължи около 3 часа.
"Не е вярно, че решението е взето единодушно. На председателския съвет от БСП настояхме категорично изборът да се състои тази седмица, защото сроковете вече изтекоха. Но в крайна сметка от ГЕРБ не се съгласиха, а дневният ред на НС се реди от председателя", коментира за ДУМА зам.-председателят на парламента и член на ИБ на БСП Валери Жаблянов.
Депутатите трябва да изберат 11 от членовете на ВСС, а за местата има 18 кандидати. Миналата седмица те представиха концепциите си пред правната комисия. Изслушването мина почти без дебати. Новите членове на ВСС трябва бъдат избрани поне месец преди изтичането на мандата на стария му състав, което ще се случи на 3 октомври.
Депутати предположиха, че причина за отлагането на избора е напрежение между ГЕРБ и ДПС. Двете партии номинираха точно толкова кандидати, колкото се очаква да вкарат във ВСС, съответно четирима и двама. БСП издигна шест кандидатури при положение, че ще бъдат избрани най-много четири. От левицата обясниха, че номинациите са повече, защото са за принципа да има конкуренция, право на избор и истинско състезание.
За първи път изборът на членовете на ВСС от квотата на НС ще се се проведе с квалифицирано мнозинство от две трети заради конституционните промени, приети през 2015 г.
 

 

 

България

  • Елена Йончева показа нови кадри - в 7,52 ч. на 21 ноември преградното съоръжение е като прегазено с булдозер
    24. Ноември 2017 231
    583
    1

    Нови доказателства, че струващата близо 200 млн. лв. телена ограда по границата с Турция продължава да се разпада, представи вчера Елена Йончева. На снимките, направени в района на Малко Търново в 7,52 ч. на 21 ноември, се вижда, че т. нар. преградно съоръжение е смачкано на земята като прегазено с булдозер. "Става въпрос за огромна корупционна...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"