Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Февруари 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

НС отхвърли промените на БСП в Закона за храните

Регулацията дава на българските производители равен шанс пред вносителите на хранителни продукти, предвиждат измененията

Юлия Кулинска

14. Септември 2017 , брой: 180   494   0Мнозинството в НС отхвърли вчера предложените от БСП промени в Закона за храните, с които трябваше да се въведат минимални количества български продукти на пазара. Обекти на приложение на закона са търговски обекти или търговски вериги, които имат годишен оборот над 2 млн. лева. Предлага се част от стокооборота да бъде формиран от минимум български продукти, които се разпределят по групи. За пресните плодове и зеленчуци се настоява за 51%, за мляко и млечни произведения - 70%, за месото и месните продукти, без пилешко - 25%, за птичето - 50%, за виното и спиртни напитки квотата е 75%. Предложената регулация дава на българските производители равен шанс пред вносителите на хранителни продукти, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи субсидии, е записано в мотивите на БСП. Проектозаконът предвижда и промени при хранителните продукти, на чиито етикет трябва да е изписано, че са български. Те задължително трябва да са произведени от суровини с произход от България. Предвидени са и срокове за разплащане при бързоразвалящите се продукти.
При неизпълнение на тези стойности законопроектът предвижда санкция в размер на 10% от годишния оборот. От БСП предлагат събраните глоби да постъпват във Фонд "Земеделие" и да се ползват за подпомагане на местното производство.
Социалистите призоваха за защита на българския производител. В представянето на мотивите депутатът от "БСП за България" проф. Светла Бъчварова обясни, че от 2016 г. земеделските стопани получават субсидии за обвързана подкрепа, срещу които трябва да произвеждат определено количество продукция и тя да е реализирана. "Искаме сивият сектор да изчезне и производителите да реализират продукцията си. Това няма как да стане, защото не им осигуряваме равен достъп до пазара", заяви тя. Според Бъчварова, ако тази тенденция продължи, обвързаната подкрепа няма да има никакво значение и средствата ще бъдат загубени.
С предлаганите от БСП промени българските производители ще увеличат производството си, заяви проф. Румен Гечев. Законът не е идеален, но е добре да бъде приет на първо четене, призова депутатът от "БСП за България" и председател на икономическата комисия Петър Кънев. Той даде примери как европейските държави намират начин да защитят производителите си, като призна съществуването на двоен стандарт.
 Драгомир Стойнев коментира, че ако за управляващите българските стоки са с по-лошо качество, за БСП е обратното. Искаме българският потребител да има достъп до качествена храна и това целят промените, заяви той.
Жельо Бойчев обяви, че Съюз "Произведено в България" подкрепя законопроекта. Няма държава от ЕС, която да не подкрепя собственото си производство, припомни той и даде пример с Румъния и Франция. Трябва да дадем много ясен сигнал за подкрепа на българските производители, които генерират и доход, и заетост в България, посочи Бойчев.
След прегласуване законопроектът беше подкрепен от 102 депутати от "БСП за България", ДПС и "Воля", против бяха 19, а 90 се въздържаха.

В началото на парламентарното заседание лидерът на БСП Корнелия Нинова, която пострада след катастрофа във вторник, написа във фейсбук, че е добре. Тя благодари на всички за обажданията и пожеланията за здраве. "Днес в парламента се гласува един от най-важните закони в нашата програма - Законът за храните. Той защитава българското производство, малкия и семеен бизнес и ограничава произвола на големите търговски вериги. Успех на групата и дано депутатите от управляващото мнозинство проявят разум в подкрепа на родното!", призова Нинова.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"