25 Април 2024четвъртък23:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НС отхвърли промените на БСП в Закона за храните

Регулацията дава на българските производители равен шанс пред вносителите на хранителни продукти, предвиждат измененията

/ брой: 180

автор:Юлия Кулинска

visibility 909

Мнозинството в НС отхвърли вчера предложените от БСП промени в Закона за храните, с които трябваше да се въведат минимални количества български продукти на пазара. Обекти на приложение на закона са търговски обекти или търговски вериги, които имат годишен оборот над 2 млн. лева. Предлага се част от стокооборота да бъде формиран от минимум български продукти, които се разпределят по групи. За пресните плодове и зеленчуци се настоява за 51%, за мляко и млечни произведения - 70%, за месото и месните продукти, без пилешко - 25%, за птичето - 50%, за виното и спиртни напитки квотата е 75%. Предложената регулация дава на българските производители равен шанс пред вносителите на хранителни продукти, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи субсидии, е записано в мотивите на БСП. Проектозаконът предвижда и промени при хранителните продукти, на чиито етикет трябва да е изписано, че са български. Те задължително трябва да са произведени от суровини с произход от България. Предвидени са и срокове за разплащане при бързоразвалящите се продукти.
При неизпълнение на тези стойности законопроектът предвижда санкция в размер на 10% от годишния оборот. От БСП предлагат събраните глоби да постъпват във Фонд "Земеделие" и да се ползват за подпомагане на местното производство.
Социалистите призоваха за защита на българския производител. В представянето на мотивите депутатът от "БСП за България" проф. Светла Бъчварова обясни, че от 2016 г. земеделските стопани получават субсидии за обвързана подкрепа, срещу които трябва да произвеждат определено количество продукция и тя да е реализирана. "Искаме сивият сектор да изчезне и производителите да реализират продукцията си. Това няма как да стане, защото не им осигуряваме равен достъп до пазара", заяви тя. Според Бъчварова, ако тази тенденция продължи, обвързаната подкрепа няма да има никакво значение и средствата ще бъдат загубени.
С предлаганите от БСП промени българските производители ще увеличат производството си, заяви проф. Румен Гечев. Законът не е идеален, но е добре да бъде приет на първо четене, призова депутатът от "БСП за България" и председател на икономическата комисия Петър Кънев. Той даде примери как европейските държави намират начин да защитят производителите си, като призна съществуването на двоен стандарт.
 Драгомир Стойнев коментира, че ако за управляващите българските стоки са с по-лошо качество, за БСП е обратното. Искаме българският потребител да има достъп до качествена храна и това целят промените, заяви той.
Жельо Бойчев обяви, че Съюз "Произведено в България" подкрепя законопроекта. Няма държава от ЕС, която да не подкрепя собственото си производство, припомни той и даде пример с Румъния и Франция. Трябва да дадем много ясен сигнал за подкрепа на българските производители, които генерират и доход, и заетост в България, посочи Бойчев.
След прегласуване законопроектът беше подкрепен от 102 депутати от "БСП за България", ДПС и "Воля", против бяха 19, а 90 се въздържаха.


В началото на парламентарното заседание лидерът на БСП Корнелия Нинова, която пострада след катастрофа във вторник, написа във фейсбук, че е добре. Тя благодари на всички за обажданията и пожеланията за здраве. "Днес в парламента се гласува един от най-важните закони в нашата програма - Законът за храните. Той защитава българското производство, малкия и семеен бизнес и ограничава произвола на големите търговски вериги. Успех на групата и дано депутатите от управляващото мнозинство проявят разум в подкрепа на родното!", призова Нинова.




 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ