25 Април 2024четвъртък13:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Екран

"Уестърн" открива "Златна роза 2017"

"Посоки" на Стефан Командарев и "3/4" на Илиян Метев са сред акцентите на 35 фестивал на българския игрален филм във Варна

/ брой: 181

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 819

Изключително успешната копродукция "Уестърн" на Валеска Гризебах, чиято премиера беше в Кан, ще открие тазгодишното, юбилейно издание на "Златна роза" във Варна (30 септември - 7 октомври). "Уестърн" е част от неконкурсната програма "Фокус копродукции", която ще представи пет пълнометражни български копродукции, заслужили световно признание през годината.
"Уестърн" е копродукция между Германия, България и Австрия, заснета в селце на българо-гръцката граница с участието на български непрофесионални актьори. Филмът разказва за група немски строителни работници, които започват работа на труден обект в затънтен край на България. Чуждата земя събужда у мъжете жажда за приключения, но ги изправя и пред собствените им предразсъдъци и недоверие, предизвикани от езиковата бариера и културните различия. След като обиколи световните фестивали (35 МФФ Мюнхен 2017; Йерусалим МФФ 2017; официална селекция за наградата "Лукс" 2017; 17 T-Mobile "Нови хоризонти" МФФ, Полша, 2017; Ереван МФФ 2017), "Уестърн" ще бъде видян за първи път от българска публика на "Златна роза 2017".
На кинофорума ще се осъществи и дългоочакваната премиера за България на филма на Стефан Командарев "Посоки", който също започна фестивалната си кариера в престижната програма "Особен поглед" в Кан. За първи път от близо 30 години български филм спечели място в официалната селекция на Кан. На международния фестивал в Сараево "Посоки" получи специалната награда на журито за актьорския състав Васил Василев-Зуек, Иван Бърнев, Асен Блатечки, Добрин Досев, Герасим Георгиев-Геро, Ирини Жамбонас, Васил Банов, Юлиан Вергов, Стефка Янорова, Николай Урумов, Стефан Денолюбов и др.
Сред тазгодишните акценти на фестивала е и "3/4" - игралният дебют на Илиян Метев, който взе "Златен леопард" от конкурса "Режисьори на настоящето" в Локарно и в края на септември ще се състезава в Сан Себастиан. Предишният документален филм на Илиян Метев "Последната линейка на София" беше селектиран в Кан. Успехът на "3/4" в Локарно тази година последва "Златния леопард" от 2016 г. за "Безбог" на Ралица Петрова, който спечели и голямата награда "Златна роза" миналата година.
Начело на журито за пълнометражни филми застава проф. Божидар Манов - кинокритик и журналист, членове са актрисата Яна Маринова, проф. Станимир Трифонов - режисьор и продуцент, Георги Тошев - журналист и продуцент, Людмил Станев - писател, сценарист и драматург. Тричленно жури, председателствано от актрисата Мартина Вачкова, ще оценява късометражните конкурсни филми. Членове са една от водещите български филмови критички Геновева Димитрова и Димитър Коцев-Шошо - писател, преводач, продуцент, сценарист и режисьор.


"Уестърн" - реж. Валеска Гризебах

"Посоки" - реж. Стефан Командарев

"3/4" - реж. Илиян Метев
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 198

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ