25 Април 2024четвъртък18:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Шест лекции на Нобеловия лауреат

Чеслав Милош Книгата на видния полски писател, преводач и критик издава "Рива"

/ брой: 181

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 106

    "Eвропейската култура навлезе във фаза, когато се загубиха точните критерии за добро и зло, за истина и лъжа, а в същото време отделният човек се превърна в играчка на мощни колективни движения, изкушени в извращаване на ценното, в резултат на което ден след ден черното става бяло, престъплението - похвално действие, очевидната лъжа - задължителна за всички догма. На всичко отгоре езикът стана собственост на хора, притежаващи властта, и те монополизираха средствата за информация, за да променят смисъла на думите, както им е изгодно", заявява Чеслав Милош през 1981 г.
Видният полски писател, преводач и критик е роден на 30 юни 1911 г. Съосновател на литературния кръг "Жагари", той дебютира през 1930 г. с два тома поезия и започва да работи в полското радио. Прекарва Втората световна война във Варшава, работейки за различни ъндърграунд печатни медии. През 1951 г. се установява във Франция, където пише и издава няколко книги с проза. През 1953 г. получава Наградата за европейска литература. През 1960 г. е поканен от Калифорнийския университет в Бъркли като преподавател по славянски езици и литература. Носител е на множество университетски и литературни награди, сред които Нобелова награда за литература за 1980 г. Умира през 2004 г.
Издателство "Рива" публикува на български език книгата "Свидетелство за поезия - шест лекции относно недъзите на нашия век" от Чеслав Милош. Откъс от предисловието на автора дава представа какво ще намери читателят в този том.   
"Настоящата книга се състои от шест лекции, четени от мен на английски език в Харвардския университет през учебната 1981/1982 година. Бях поканен там от катедрата, носеща името на един от покойните днес професори на университета, Чарлз Елиът Нортън. Това бе голяма чест за мен, като се има предвид, че списъкът с моите предшественици на тази катедра включваше имена с непреходно значение за литературата и изкуството на ХХ век като Игор Стравински, Томас Стърнз Елиът и Едуард Естлин Къмингс. Подобно назначение се извършва за една година и задължава поканения професор да представи в шест публични лекции собствените си възгледи за онзи клон от творчеството, който той представлява. Признавам, че именно тази необходимост да се говори за поезията, както е в моя случай, причини колебанията и съмненията ми дали изобщо да приемам предложение от такъв род. Самата поезия може да се сравни и с недъг, представляващ твърде срамно занимание, тъй като пред свидетели щях да ровя из нейните тайни и от собствените си приключения да извличам някакви изводи. Освен това винаги съм се боял да не се окажа в ролята на човек, за когото самият факт, че е поет, е нещо свещено, сякаш съм подозирал, че зад сегашния обичай с многословните изказвания по тази тема се крие частичен творчески паралич.
Когато по различни съображения накрая се реших да приема предложението, изпаднах едва ли не в паника, тъй като не знаех за какво ще говоря. За мен само едно не подлежеше на съмнение: от тези мои лекции бях длъжен да извлека практическа полза. Бях не само първият славянски поет зад катедрата на Нортън, но и първият поет от цялата моя Централна или Средноизточна Европа. Това означаваше, че на мен се предоставя възможност да покажа на американската публика нещо от нашата твърде особена перспектива. Отдавна ми се струваше, че ако още съществува надежда за Европейския континент, тя е в изкуствено сдържания потенциал на страните, разположени между Германия и Русия, в онази втора Европа, която през последните десетилетия се вглеждаше, вече без удивление, в първата..."



 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 391

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 321

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ