Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Болен зъб може да причини дори инфаркт

Над 70% от първокласниците са развалени зъби

Аида Паникян

15. Септември 2017 , брой: 181   312   0Ако микробите в устната кухина не бъдат отстранени, те навлизат в кръвта, където предизвикват освобождаването на протеин, а той активира защитните им функции и те се обграждат със съсиреци. Тези съсиреци застрашават кръвоносните съдове и сърцето, обясняват учени от университета в Бристол. Друго проучване доказа, че хората, които рядко мият зъбите си, са със 70% по-застрашени от заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове.
Освен това от определено огнище в устата бактериите или отровните им вещества се пръскат продължително време по тялото чрез кръвта през лимфните възли или по продължението на нервите. Така дразнителите достигат до други органи и могат да причинят тежки възпаления не само в гърлото и ларинкса, но и в сърцето, белия дроб, мозъка, ставите. Изходните огнища на такива заболявания са често хронични възпаления в областта на корена на зъбите. Обикновено това не се случва незабелязано. Зъбобол, отоци, понякога дори температура и удебелени лимфни възли на долната част на устата и гърлото са признак за такива бактериални огнища.
Макар че около 80% от бактериите в устата се намират върху зъбите, има и много микроби, които живеят по повърхността на езика и бузите. Те водят до натрупването на плака, която може да причини кариеси и заболявания на венците. Тези микроорганизми са основната причина за лош дъх. Затова при всяко миене на зъбите трябва човек да почиства езика си в продължение на 10 сек.
За здрави зъби се "работи" още в ембрионалния период.

Зародишите на временните резци

се залагат по време на 7-ата ембрионална седмица от развитието на човешкия плод. Кучешките зъби се залагат по време на 8-ата, кътниците - по време на 10-ата ембрионална седмица. Зародишите на постоянните зъби също се залагат в ембрионалното развитие. Най-рано в 4-я ембрионален месец се залага първият постоянен кътник, в 5-ия - централният страничен резец, първият предкътник - около раждането, вторият - в 8-ия месец, а вторият кътник - в 9-ия, на 5.5 месеца от бременността се залага зародиш на кучешки зъб.
Горните временни резци на бебетата се появяват, когато са на 8-13 месеца, а долните - между 6-ия и 16-ия месец. Най-късно се появяват кътниците - долните на 23-31 месеца, а горните - на 25-33 месеца.
През пролетта на 2017 г. стана известно, че

всеки четвърти от 18-годишните у нас

вече е с поне 1 изваден зъб, а 92% имат най-малко 1 занемарен кариес при завършването на средно образование. Проблемът с устната хигиена съпътства младите хора през цялото ученичество. Още при записването в I клас 71% от децата са с развалени зъби, показва последното национално проучване.
Данни за 4-6-годишните във водещи детски градини в София сочат, че в по-малката възраст всяко от тях има по 4 кариозни зъба, а по-големите – по 8. Хубавото е, че 50% от тези кариеси са в обратим стадий и може да се лекуват без машина тогава, коментира проф. Милена Пенева, ръководител на Катедрата по детска дентална медицина в Медицинския университет в София.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"