29 Март 2024петък11:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Портрет

Деконструкцията на Филип Киркоров

Кралят на руската естрада ще представи в 5 български града най-новото си шоу "Я"

/ брой: 181

автор:Альона Нейкова

visibility 3090

Факт е, че световноизвестният руски изпълнител с български произход не се нуждае от представяне. Достатъчно е само да се спомене името му - Филип Киркоров. Звучно, необичайно и същевременно твърде познато, почти свойско. Голямата сцена е неговият дом. С живот на показ, но все пак потаен. Всевъзможните отличия от типа на "World Music Awards" и "Золотой граммофон" (общо 20) за артист от неговия ранг се превърнаха по-скоро в норма, отколкото в повод за гордост. Затова наградите му не учудват никого - всички и без това са наясно: Филип Киркоров е звезда! И го доказва с всеки свой концерт и ново шоу в която и да било точка на планетата.

Взискателната публика, колеги, приятели и най-вече неприятели следят всяка стъпка на певеца и се вслушват във всеки тон на новите му парчета, старите шлагери и вечните хитове - все така вярно ли са изпълнени от гласовития бунтар? А най-актуалният му музикален спектакъл, на пръв поглед претенциозно наречен "Я" ("Аз"), е гледан и коментиран от кого ли не. След броени дни и публиката в България ще има възможност да стане свидетел на това безпрецедентно представление. Спектакълът ще гостува в Русе на 17 септември, следват Варна на 19-и, Бургас на 22-ри, Пловдив на 24-ти и София на 25-и.
Главният режисьор на шоуто е световноизвестният Франко Драгоне, поставил 12 от програмите на прочутия Цирк дьо Солей и превърнал изявата на Селин Дион в Града на греха - Лас Вегас, в най-продаваното зрелище в историята. Когато Киркоров се запознава с него, веднага му предлага да работят заедно. Драгоне не отказва, само уточнява, че това може да стане след десетина години, тъй като графикът му е изцяло зает. Изпълнителят обаче не спира да мечтае. И проявява нечувано търпение, за да дочака по думите на самия Филип появата на "най-важния спектакъл" в живота му.
Само разработването на концепцията на шоуто "Я" продължава година и половина. Програмата е направена така, че може да бъде представена на всякакви сцени - от малки до огромни. Във всички градове се използват едни и същи декори, направени от именития белгийски архитект и дизайнер Маркос Бинал.
В изграждането на грандиозния концерт участва и много търсеният американски хореограф Тони Теста, работил със звезди от ранга на Майкъл Джексън, Кайли Миноуг, Дженифър Лопес, Бритни Спиърс и т.н. Бляскавата визуализация е поверена на канадеца Алан Лорти - автор на светлинните решения на представленията на Лара Фабиан и оригиналната версия на мюзикъла "Нотр Дам дьо Пари". Руската следа в спектакъла принадлежи на прочутия моден дизайнер Валентин Юдашкин, който ушива впечатляващи тоалети не само за Филип Киркоров, но и за всички танцьори. Амбициозната програма е и с рекорден бюджет: създаването й струва 6,5 млн. евро.
Шоуто, безпрецедентно не само за Русия, нагледала се на какво ли не на сцената, но и за световния поп зрител, има специална мисия. Освен че претендира за невиждано качествено ниво в артистичен, технологичен и танцувален план, обещава да представи на публиката новия Филип Киркоров - такъв, какъвто самият той не е познавал досега.
Въпреки че сменя безброй костюми, звездата твърди, че не влиза в различни образи. Изпълнителят не крие, че е истински, уязвим, луд, трогателен, страстен, дързък и отворен. Като че ли се опитва да покаже вътрешния си свят, да разкрие своите мисли, да сбъдне на сцената мечтите си. Все едно преминава изпитанията на времето и на 50-годишна възраст вече се намира на друго ниво, но без да забравя тежкия път на проби и грешки, победи и поражения. Защото проумява, че само така може да стигне до истината, да разбере кой е всъщност. Понеже всичко е твърде лично, това си личи и от названието на шоуто - "Я".
Близо 70% от песните в спектакъла са абсолютно нови парчета, а останалите 30 на сто - най-популярните хитове на Киркоров със свеж или познат аранжимент. Всяка от композициите обаче има собствена уникална линия. Само Кралят на руската естрада може да осигури 150 минути жив звук и през цялото време да пее с лекота, като че ли сладкодумно и задушевно разказва на скъпи приятели любими приказки.
Близо 1500 танцьори кандидатстват за участие в експерименталното представление. Подборът се ръководи лично от режисьора и хореографа на шоуто. Репетициите започват миналото лято и са всекидневни, по 18 часа, до изтощение. За да превърнат балета в отделен персонаж на шоуто, който с артистичния хаос на сцената и с независимите си на пръв поглед миниспектакли към всяка песен подчертава кой всъщност е Кралят.
"Изпълнен съм с адреналин и желание да обърна света и да подаря на хората празник", откровен е Киркоров. Мотивиран е до крайност. Да сподели историята за момчето, израснало зад кулисите на цирка с мечтата да стане голям артист. Да припомни как е стигнал до славата и стъпка по стъпка се е учил да се справя с огромната популярност. Да разкрие каква може да е любовта и защо понякога иска времето да спре. Да опише всичко. С благодарност да представи целия си свят, който със сигурност не се изчерпва с думата "Я".
В същото време Киркоров по невъобразим начин дава на зрителите на шоуто възможност самите те да се превърнат в герои на ярка фантастична история и пътешественици в света на собствените си уникални фантазии. И неизбежно да сравнят случващото се с предишния спектакъл на звездата "ДруGoy", който затвърди представата за Краля на руската естрада като за артист, който прави най-скъпите представления на музикалната сцена. А парите предизвикват интерес у всички. За да стане ясно в крайна сметка, че не перата и златните одежди са най-важното в шоуто. В центъра на "Я" е удивителната история на отношенията между артиста и публиката, описана с помощта на езика на модерния театър, но леко, с българо-руски шик.
Деконструирайки собствените си клишета, в същото време Филип Киркоров не подлага на изпитание любовта на почитателите си и не променя принципно подхода към представянето на изпълнителското си творчество, умения и талант. Посвещава шоуто на децата си Алла-Виктория и Мартин, защото проумява, че най-важното за човека е да не спира да мечтае. И показва как всеки трябва да се стреми към бъдещето: с благодарност към миналото и любов към настоящето.



Звездата посвети новия музикален спектакъл на децата си Алла-Виктория и Мартин
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ