29 Март 2024петък15:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стефан Продев на 90

Родилното петно на ДУМА

/ брой: 181

автор:Велиана Христова

visibility 40

"Най-големият ми грях е, че не успях да превърна "Дума" в стока или в слугиня. Защото не исках". Кога Стефан Продев написа тези думи? Преди 15, преди 16 години? Върви времето и ей на, аз вече съм единственият човек в редакцията от основателите на "Дума" - вестника, който се роди на 4 април 1990 г. и бе Продевата "Дума" до юни 1999 г. Девет години от 27-годишната история на вестника, които като родилно петно никога не може да бъдат изличени от съзнанието на онези, които го правеха.
Вестникът е екип, оркестър - един ако свири фалшиво, отива цялата симфония, а утре трябва да не ви е срам от това, което сте написали, казваше в прекрасните мигове вечер, след приключването на поредния брой, когато се събирахме на раздумка. Апатични текстове и голи хули по опонента не търпеше, ценеше аргументираната Позиция. Имаше "кървави" спорове, но на другия ден никой никому не държеше карез. Не помня да е упреквал някого за текста му, но при успех не пропускаше да каже: "Страхотно си го написал!" А най-страшното, което помня, беше лицето му в деня, когато се върна след оставката си като главен редактор на "Дума". Който е минал през това училище, има първите 7 години. Във всяко отношение. 
Наричахме го Шефа, а той не обичаше да му казваме така, но го търпеше. Всъщност в "Дума" и досега няма началници и подчинени, има съмишленици и може би в това е отликата на вестника от всички останали медии. Редяха се през годините главни редактори и издатели, журналистите в редакцията се сменяха, едни си отиваха, идваха нови, но родилното петно избиваше - свободният дух, нравствената и професионалната независимост и нетърпимостта към всякакъв диктат, заложени от Продев, се просмукваха в новата генерация и вестникът си оставаше верен на качествената журналистика, отговорен, волнодумен и достоен. Не защото е безгрешен, а защото е честен.
А честният вестник, като честният човек, не живее лесно. Първо, защото не може да бъде купен, а значи беднотията му е спътник, и второ - защото самото му съществуване е непоносим упрек за нечистите съвести и те, ако могат, биха го удавили начаса. Мнозина - свои и чужди, се опитваха да го направят през годините. Едни го боготворяха, други го анатемосваха, но такава е съдбата на бореца. Нито един главен редактор не е понесъл толкова удари, колкото се изсипаха по Продев, а и по неговите журналисти. Ако някои отиваха другаде, беше за повече пари, но напускаха плачейки, буквално. Защото знаеха, че напускат семейство, каквото никога повече няма да имат. Семейството на един вечен ремсист, който приемаше хората като съизмерими с чистотата на неговите помисли и пориви, със съпричастността му към всеки страдащ и унизен и с неистовата му нетърпимост към злото, към лъжата, към съсипването на България, към предателството спрямо лявата идея и спрямо социалистическата партия. Тях възприемаше като нещо свято. Затова не прощаваше кривите стъпки в собствените й редици. Не се побоя от никоя истина, не остави без реакция нито една лъжа и хула, каквито и тогава, и сега се сипят върху лявото, защото смяташе, че подметеното под килима зло ще стане голямо и ще удави хората.
Е, имаше единици - от онези, които щъкат из медиите като прилепи на слънце, но понеже не можеха да се впишат в нрава на Думаджиите, бързо си отиваха. Не мина и без такива, които грозно предадоха Продев, а той им вярваше безгранично, докато се редяха до него...   
Времето си върви, но си е същото - нито съсипването на България е престанало, нито обедняването на българите и несигурността на битието им, нито са секнали пещерният антикомунизъм, целенасоченото опростачване и манипулиране на хората, нито малките и големи предателства - лични и национални. Напротив. Но животът продължава, борбата за лявата идея - също. Капитанът ни посочи курса преди 27 години. Той би бил честит да се борим винаги да има следовници, които няма да се примирят с блатото и ще имат правото, отговорността и щастието да кажат: "Ние пак сме тук!"

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ