19 Април 2024петък20:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НС отхвърли ветото на президента върху текст от екозакона

Заради целесъобразност рушим основите на правовата държава, даваме закона на КС, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 181

автор:Юлия Кулинска

visibility 543

НС отхвърли вчера наложеното от президента Румен Радев вето върху текст от Закона за опазване на околната среда, в който се предвижда да отпадне втората съдебна инстанция при обжалване оценките за въздействието на околната среда на големи инвестиционни проекти от национален интерес. Измененията бяха гласувани на 27 юли 2017 г. Веднага след това партии, както и 27 неправителствени организации, 14 от които сезираха ЕК, поискаха държавният глава да наложи вето върху закона. Според тях в този вид той ще отслаби съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете и ядрената енергетика.
 На 8 август президентът наложи вето с аргумента, че държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява именно от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Според държавния глава премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. Тогава Радев изрази увереност, че НС ще намери добрия баланс между приоритетното изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността.
Неочаквано в дебатите в пленарната зала се включи лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е с травма след преживения пътен инцидент. "ПГ на "БСП за България" няма да подкрепи второто гласуване на Закона за опазване на околната среда. Ще подкрепим ветото на президента", заяви тя от трибуната на НС. Според Нинова темата има две измерения. "Първото е за правото с правни аргументи, а втората е като политици да се опитаме да погледнем по-широко на принципите и на морала, на правовата държава и функционирането на държавността", подчерта Нинова.
Ако приемете втори път Закона за околната среда, БСП го внася в КС, защото не може заради целесъобразност да погазваме законосъобразност, предупреди Нинова мнозинството.
"Нека първо да погледнем себе си. Политическите сили през тези години какво направиха? Колко пъти си позволихме заради целесъобразност да погазим законосъобразност?", попита Нинова. По думите й в тази зала са взимани много противоконституционни решения. Така стъпка по стъпка се рушат държавността и взаимният контрол между властите и това трябва да е големият разговор тук, призова Нинова.
Независимо от аргументите на социалистите поправките бяха приети с 138 гласа "за", 78 депутати бяха против, а двама се въздържаха. Текстовете отново предвиждат отпадане на втората инстанция при обжалването на ОВОС на големи инвестиционни проекти с национално значение.


Въпреки изричните препоръки на лекарите лидерът на БСП Корнелия Нинова дойде в НС с шина на врата, за да защити ветото на президента. Пред журналисти в кулоарите тя разказа какво точно се е случило при верижния сблъсък в центъра на София преди три дни, когато пострада при катастрофа. "Това е улицата Шипка", по която се кара бавно. Колата пред нас спря внезапно без видима причина. Спряхме след нея и изведнъж последва силен удар отзад. Ние пък ударихме автомобила пред нас. Тогава главата ми се удари в предното стъкло", обясни  Нинова.
"Имам мозъчно сътресение и счупен шип на прешлена отзад на врата. Ще отсъствам две седмици. В болнични съм. Дойдох само заради ветото, защото е важно гласуване и уважение към президента", заяви Нинова. Според нея катастрофата е случайна и няма друга причини за случилото се. Не си падам по конспирации, пошегува се Нинова.
Тя отново благодари на всички, които са й изказали съпричастност и пожелания за бързо оздравяване и са й изпратили цветя в централата на БСП. Особено ме трогнаха питките, които няколко жени ми изпратиха на "Позитано", просълзи се Нинова. 




Социалистите: Околната среда е национален интерес. Не му посягайте!
"Околната среда е национален интерес, гарантиран от Конституцията. Не му посягайте!", призова секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов. Той припомни, че в Конституцията ясно е записано, че една от основните функции на съдебната власт е да защитава правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица. Как съдебната власт, и в частност ВАС, ще изпълни това свое конституционно задължение, когато управляващите въвеждат ограничения?, попита Попов. Той беше категоричен, че няма правова държава без ефективна съдебна власт, без гаранти за точно правоприлагане, особено когато се касае за дела с висок обществен интерес.
"В принципа за разделение на властите "Власт, власт възпира" е включен и съдебният контрол. Искате да реформирате съдебната власт, но това, което правите с този закон, е противопоказно за развитието на ефективността на съдебната власт", обясни социалистът. Според него така се  рушат принципите на достъп до правосъдие, справедлив процес, защитата на обществения и национален интерес чрез съдебен инстанционен контрол за законосъобразност на актовете на първа и втора съдебна инстанция.
"Явно имате някакъв комплекс от държавния глава. На няколко пъти натяквате, че отхвърлянето на ветото му ще бъде голяма победа за вас. Когато го преодолеете, то няма да е заради доводите, които изтъквате, а защото имате мнозинство и ДПС е с вас", заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.
Не може да се борим със злоупотребата с права, като ги отнемате, обърна се към мнозинството зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Ако тръгнем по този път, бързо ще се окажем там, където никой не иска да бъде, предупреди той.
Не бива да се гледа на всички НПО-та като на рекетьори, да им се размахва пръст и на това да се ръкопляска въодушевено, възмути се социалистът Атанас Костадинов. Той призна, че има практики на злоупотреба, но това не означава, че всички ги вършат. Когато вие смятате, че с отрязването на втората инстанция ще се движат по-бързо казусите, това означава, че знаете изхода от едно обжалване, обърна се Костадинов към управляващите.




 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ