16 Април 2024вторник15:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Курумбашев: Има някакъв абонамент за антируска истерия

Юнкер си позволи да бъде честен в изказването си, защото е в края на политическата си кариера, смята евродепутатът

автор:Дума

visibility 1472

"Изпълнили сме от пет години условията за Шенген. Спирането ни беше чисто политическо и абсолютно незаслужено. Не може непрекъснато да ти се поставят цели, ти да си ги изпълнил и след това да се появява следваща цел. Знаем ролята и на Франция, и на Германия, и особено на Холандия в това отношение." Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Петър Курумбашев по време на участието си в предаването "Хайд Парк" по телевизия BiT.
"Речта на Юнкер беше показателна и интересна в няколко отношения. Първо, обърнете внимание на това, че той е от Люксембург. Той може да си позволи да каже нещо от името на една по-богата и малка държава в ЕС.  Второто, което искам да отбележа - Юнкер вече не се бори за нищо. Той няма да бъде избиран повече. Не се бори за гласовете нито на своята държава, нито на някоя от големите. Така че може да си позволи да бъде честен, казвайки, че България и Румъния трябва да бъдат в еврозоната. Изказването му звучеше като завещание. В него Юнкер се доближи до бащите основатели на ЕС като Спинели и Шуман, демонстрира истински европейски дух и се издигна над егоизма над отделните държави. Разбира се, какво казва Европейската комисия е едно. А какво ще каже Съветът на ЕС е съвсем друго. Очаквам изявлението на германския канцлер по въпроса", отбеляза Курумбашев.
"Юнкер се противопостави открито и на идеята за парламент на еврозоната, който всъщност беше част от идеята за Европа на две скорости. Това е доста впечатляващо, тъй като предишния път беше доста по-уклончив в изказването си", припомни евродепутатът.
"Направиха впечатление и последвалите реакции", заяви Курумбашев. Той припомни, че несъгласие с речта на Юнкер са изразили лидерите на двете основни политически сили в Австрия - социалдемократът Кристиан Керн и консерваторът Себастиан Курц, който заема поста външен министър. Холандският премиер Марк Рюте също реагира остро на идеята за приемане на България и Румъния в Шенген.
Според Курумбашев в еврозоната ще ни приемат държави, които имат и по-лоши показатели. "Ние сме изключително далеч от гръцките показатели. И като съотношение БВП-външен дълг, и като инфлация. И като икономически растеж. Така че - да не се приема България, защото може да се случи същото като с Гърция, е безумен аргумент", категоричен е евродепутатът.
Попитан за коментар на гласуването в ЕП дали да бъде разследван корупционният скандал в Азербайджан, Курумбашев заяви: "За мен е загадка защо колегите ми от ЕНП, в чиято група членуват и евродепутатите от ГЕРБ и която е такъв могъщ борец срещу корупцията, гласува да не се разследва т.нар. азербайджански случай. Според мен това се е случило и с моите колеги от ГЕРБ, които са последвали партийното си гласуване."
По отношение на специалния доклад, в който България определя Русия като основна заплаха за сигурността си, Курумбашев каза, че не споделя това мнение. "Както и случая с пропагандата. Странна е логиката - ако от американски медии попадне информация в наши сайтове, задължително ли е вярна? Според мен има някакъв абонамент да се участва в антируска истерия. В мое лице няма да откриете човек, който би участвал в такава. Нито пък бих участвал в антиамериканска или антиевропейска. Просто не ми се участва в истерии."
"Смятам, че и Русия, и Америка водят хибридна война, като се обвиняват едни други, че водят такава", изтъкна евродепутатът от БСП.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 259

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 252

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 252

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ