29 Март 2024петък07:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Новите агенти на Путин в Украйна

Политическият авантюризъм в бившата съветска република мина всички мислими граници

/ брой: 183

автор:Георги Георгиев

visibility 138

Скандално известният и свързан с вътрешното министерство украински сайт "Миротворец", който публикува личните данни на лица, обявени за врагове на държавата, включи в своите списъци, наричани ненапразно "разстрелни", бившия министър-председател Юлия Тимошенко и бившия губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили. Така Тимошенко, Дамата с косата, се оказа в една компания с хора, които през 2014 г. призоваваше да бъдат "разстреляни с ядрено оръжие". На Саакашвили пък му е все тая в какви списъци ще се окаже. Човекът, отрекъл се от собствената си родина, която вкара във война уж подлъган от администрацията на Джордж Буш, ще отиде там, където му кажат, и ще направи това, което му наредят американците.
Двамата сега са редом до експрезидента Виктор Янукович, редица негови министри, водачите на непризнатите народни републики в Източна Украйна, ръководството на Република Крим, лица определяни като "терористи", "сепаратисти", "бандити" и други "агенти на Путин". Можем да кажем, че с този акт на украинската власт, а няма никакво съмнение, че официален Киев е причастен към дамгосването на Тимошенко и Саакашвили като врагове, превратът от февруари 2014 г., наричан още Революция на достойнството, се приближава към своя Термидор. Някои може да намерят за възмутително сравнението между това, което сега се случва в Украйна и Термидорианския преврат по време на Великата френска революция. Обаче всяко подобно брожение има своята сходна вътрешна логика, която води до

сблъсък между бившите съратници

в революциите, особено при тези последвани от гражданска война. Често този сблъсък е кървав.
Непосредственият повод за разгръщащата се политическа криза бе конфликтът между Михаил Саакашвили и Петро Порошенко. Да напомним, че издирваният от властите в Тбилиси бивш грузински президент намери убежище при постмайданната власт и бе удостоен с поста губернатор на Одеска област, в момент когато Порошенко наляво и надясно раздаваше държавни постове на чужденци. Впоследствие Саакашвили влезе в конфликт с всеки, с който успя, включително и с Порошенко. Бившият грузински президент, а сега политически авантюрист, обвини действащата власт в тотална корумпираност, след което бе махнат от поста, а впоследствие през юни Порошенко му отне и украинското гражданство. Саакашвили се оказа в чужбина, ни свой, ни чужд.
На 10 септември обаче, внезапно за мнозина, Саакашвили, в компанията на лидера на партията "Баткившчина" Юлия Тимошенко, десетки депутати, ветерани от доброволческия батальон "Донбас" и обикновени мутри, наричани в Украйна "титушки", със сила проби кордона от граничари и полицаи на граничния пункт "Шегени" и незаконно влезе в страната.
Този безпрецедентен в съвременната политическа история на Европа случай раздели мненията в Украйна и Русия кой точно стои зад гърба на Саакашвили, но всички анализатори са единодушни, че бившият грузински лидер и прикачилата се към него Тимошенко нанесоха тежък удар по репутацията на президента Порошенко. Но не само. Нанесен бе тежък удар и по репутацията на украинската държава и бяха дадени нови примери в подкрепа на тезата, че държавността в Украйна се намира в състояние на трайна ерозия. Как по друг начин да тълкуваме случилото се? Видяхме, че човек с отнето гражданство, издирван от трета държава, нежелан да влиза на територията на страната, дори възпрепятстван директно от униформени служители на властта, все пак успява да нахлуе триумфално, при съдействието на народни представители, които също нарушават закона. Това би било позор за държавните институции, в която и да е страна, и независимо от конспирологичните обяснения, би свидетелствало за

слабостта на съответната държава


В Украйна това не е случайно.
Майданният тип демокрация, диктатът на улицата, външната намеса, деградацията на институтите, в които професионалистите бяха подменени с индоктринирани персонажи, често с налудничав вид, неизбежно доведоха до това, че случаят със Саакашвили показа безсилието на официалната власт. Безсилие пред довчерашните съратници и отгледаните от нея националистически групировки, които явно помогнаха на грузинския авантюрист.
Но има и още нещо. Както написа в блога си бившият ръководител на украинското бюро на Интерпол Кирил Куликов: "Украинските силови структури са морално смачкани и няма да защитават режима на Порошенко в случай на масови вълнения... Кралят е гол", резюмира Куликов.
Но нещата са още по-страшни, както показаха следващите дни. В Лвов нарушителят на границата получи тържествена вечеря с кмета на Лвов и лидер на парламентарната партия "Самопомощ" Андрей Садовой. Към момента на срещата Саакашвили официално бе издирван от полицията, за да му се връчи документът за незаконно влизане в страната. След срещата пък бе съобщено, че съдът в Лвов не е намерил съдии, които да разгледат делото срещу Саакашвили за незаконно преминаване на границата. Тези действия се тълкуват от наблюдатели като свидетелство, че Киев е загубил контрол върху Лвовска област.
В петък вечерта пък самият Михаил Саакашвили съобщи, че областният съвет на град Ивано-Франковск е приел декларация в подкрепа на негова милост и против политиката на Порошенко. За това, че ситуацията, най-малко в Лвовска област, е нагорещена, свидетелства бившият ръководител на Службата за външно разузнаване на Украйна Николай Маломуж, който заяви на пресконференция, че: "Градът кипи, политическите сили са настроени много активно. Там се появяват и Саакашвили, и опозицията, и Ляшко (лидер на Радикалната партия-б.а.), които инициират противостоянието в този регион, или на базата на противопоставянето на властта, на правоохранителните структури. Това е реалната ситуация, с която се характеризира Западът (на Украйна-б.а.). Точно такива бяха настроенията и на Изток."
Плановете на Саакашвили са напълно конкретни.  Той обяви, че иска да пристигне на 19 септември в Киев, където да направи митинг срещу действащата власт. Така той може да запали

искрата на третия Майдан


Никак не е случайно, че по същото време, на 20 септември, президентът Порошенко трябва по предварителна програма да бъде в ООН, където ще говори пред Общото събрание в Ню Йорк. По-късно обаче Саакашвили обяви, че отлага с месец похода си към столицата. За това, че се готви свалянето на Порошенко от власт говорят и пишат вече много украински и руски анализатори. Киевският политолог Олег Волошин дори заяви, че Саакашвили влиза в ролята на крайцера "Аврора", на което други коментатори ехидно подметнаха, че "каквато държавата, такава и "Аврората".
Според най-споменавания сценарий, целта на опозицията на Порошенко, чийто таран сега е Саакашвили, е да предизвика политическа криза, предсрочни избори за президент, които да бъдат спечелени от Юлия Тимошенко. За сведение, според социологическата група "Рейтинг", към април Порошенко е имал доверие от 7,7% от респондентите, а Тимошенко "цели" 9,3% одобрение.
Твърде прибързано е обаче е да се отписва украинският президент. Порошенко не се е лишил от подкрепата на силовия блок, а освен това силният министър на вътрешните работи Арсен Аваков е едва ли не личен враг на Михаил Саакашвили. Някои в Русия смятат, че ако не официалната власт, то поне отделни политици в САЩ стоят зад аферата със Саакашвили. Според най-черния сценарий Саакашвили ще изиграе ролята на детонатор, който да взриви окончателно Минските споразумения, да подхване пълномащабна война срещу метежния Донбас, с въвличането на Русия, което да послужи като основа за нови санкции срещу Москва. Това обаче изглежда твърде краен сценарий, защото предполага липса на самосъхранение у киевските политици, поради това той е по-скоро плод на емоция, отколкото на трезв анализ. Вероятно украинската власт в лицето на Порошенко ще вземе мерки за политическата изолация на Саакашвили, но не може да се предположи как ще свърши това. При такова ниво на политическия авантюризъм, което минава всички мислими граници, прогнозите са твърде спекулативни. Но не бива и да забравяме, че преди две години бившият президент на Полша Александър Квашневски, човек причастен към сегашния бардак в Украйна и познаващ немалко от действащите политици в страната, заяви, че ако в Украйна има трети Майдан, то той ще я върне в сферата на влияние на Русия.
Съмнително е обаче, че САЩ ще позволят подобно развитие на нещата. Нов преврат или, ако ви харесва, революция със сигурност ще извади на повърхността още от мръсната пяна на политическата класа. На власт ще дойдат хора още по-националистически настроени, още по-примитивни в своята ненавист към различните от тях. Това би дискредитирало напълно плановете на САЩ за превръщането на Украйна в анти Русия, а това едва ли е нещо, което те желаят.


Михаил Саакашвили и неговите поддръжници пробиха с лекота поставения от украинската държава заслон на границата и триумфално влязоха в страната


Президентът Петро Порошенко губи все повече подкрепа сред населението и парламента, но зад гърба му са силовите структури и САЩ


Снимка БГНЕС



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ