28 Март 2024четвъртък18:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой се бори за Бундестага

На изборите за Бундестага през тази година се борят 43 партии. Реален шанс да преодолеят 5-процентната бариера обаче имат само шест. Ето кои са те:

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 1193

Християндемократичният съюз/Християнсоциалният съюз (ХДС/ХСС)
Председател на ХДС: Ангела Меркел.
Председател на ХСС: Хорст Зеехофер.
Кандидат за поста канцлер: Ангела Меркел.
Численост на ХДС: над 430 хил. души.
Резултат на блока ХДС/ХСС на изборите през 2013 г.: 41,5% от гласовете (311 от 630 места. Към края на мандата обаче блокът се лиши от двама депутати: първо Катерина Райхе напусна политиката заради бизнеса, а след това Ерика Щайнбах излезе от ХДС заради миграционната политика на Меркел).
Електоратът: Основният гръбнак на избирателите на ХДС/ХСС традиционно са хора над 60 г., които са редовни посетители в църквата. За ХДС гласуват преди всичко селскостопанските производители и самоосигуряващите се граждани. Колкото до нивото на образование, то сред постоянните избиратели на християнските демократи преобладават хора без висше образование.
Програма: Ангела Меркел демонстрира привързаността си към традиционните ценности на ХДС. Но все пак не към всички. В частност много от традиционните привърженици на християндемократите не харесаха позицията на Меркел по въпросите на атомната енергия и миграцията.
Предпочитани партньори за коалиция: Свободната демократична партия, Социалдемократичната партия на Германия, може би и "Съюз-90"/"зелени".



Социалдемократичната партия на Германия (СДПГ)
Председател: Мартин Шулц.
Кандидат за канцлерския пост: Мартин Шулц.
Численост: Над 430 хил. души.
Резултат на изборите за Бундестаг през 2013 г.: 25,7% от гласовете (193 места).
Електорат: За СДПГ традиционно гласуват близките до синдикатите работници в индустриални предприятия. Освен това тази партия все повече се подкрепя от новите представители на средната класа.
Програма: Централните теми в програмата на СДПГ са социалната справедливост и образованието. Рейтингът на партията рязко се вдигна през март т.г., след като бе обявена кандидатурата на председателя на Европарламента Мартин Шулц.
Предпочитани партньори за коалиция: "Съюз-90"/"зелени", ХДС, може би и Лявата партия.



Лявата партия
Съпредседатели: Катя Кипинг, Бернд Риксингер.
Численост: Над 58 хил. души.
Резултат от изборите за Бундестаг през 2013 г.: 8,6% от гласовете (64 места).
Електорат: Традиционният електорат на Лявата партия са убедените привърженици на източногерманските земи. Събирателният образ на този избирател е от работническата среда, най-често с нисък доход и невисоко ниво на образование. На свой ред в Западна Германия левите ги подкрепя преди всичко протестният електорат, разочарован от традиционните партии.
Програма: В момента левите са най-голямата опозиционна фракция в Бундестага и единствената партия, която се обявява против всякакви военни мисии в чужбина. Левите също така настояват за разформироването на НАТО и увеличаването на минималната заплата във ФРГ до 12 евро на час.
Предпочитани партньори за коалиция: СДПГ, "Съюз-90"/"зелени".



"Съюз-90"/"зелени"
Съпредседатели: Симоне Петер, Джем Оздемир.
Численост: 60 хиляди.
Резултат от парламентарните избори през 2013 г.: 8,4% (63 мандата).
Електорат: Основната подкрепа "зелените" получават от жителите на големи градове в западната част на Германия, особено университетските градове. Те получават заплати над средните и работят в сферата на услугите или образованието.
Програма: Политолозите разделят политическите крила в партията на "реалисти" и "фундаменталисти". Докато първите са привърженици на "реалната политика" и са готови за компромиси в името на участие в управляваща коалиция, вторите не са готови за отстъпки. Запазвайки като приоритет грижата си за околната среда, "зелените" напоследък решиха да добавят в програмата си "леви" елементи, особено в социалната и данъчната политика.
Предпочитани коалиционни партньори: СДПГ, но И ХДС е възможен вариант.



Свободната демократична партия (СвДП)
Председател: Кристиан Линднер.
Численост: 54 хиляди души.
Резултат на изборите за Бундестаг през 2013 г.: Партията не преодоля 5-процентната бариера.
Електорат: СвДП привлича в редовете си представители на свободните професии - бизнесмени, лекари, фармацевти и юристи.
Програма: В основата на политическата идеология на СвДП е принципът на индивидуалната свобода и защита на правата на гражданите. Свободните демократи настояват за намаляване на данъците, отказ от регулиране на финансовите пазари и като цяло намаляване на ролята на държавата.
Предпочитани коалиционни партньори: ХДС, но е имало случаи и на успешно сътрудничество със социалдемократите.



"Алтернатива за Германия" (АзГ)
Председатели: Фрауке Петри, Йорг Мойтен.
Численност: 27 хил. души.
Резултат на изборите през 2013 г.: 4,7% - партията не преодоля 5-процентната бариера.
Електорат: Типичният избирател на АзГ е млад мъж с невисоко ниво на образование и доходи. Сред членовете на партията едва 15% са жени. "Алтернатива за Германия" успя в една или друга степен да открадне гласове на избиратели от почти всички големи германски партии, без "зелените". В същото време за партията гласуват и тези, които по-рано никога не са се интересували от избори.
Програма: АзГ смята за наложително да се затворят външните граници на ЕС, да имат сериозен контрол на границите на Германия и да се построят бежански лагери в чужбина, за да се спре мигрантският поток. За живеещите в страната чужденци трябва да бъдат създадени финансови условия, мотивиращи ги да напуснат Германия. АзГ настоява за доминираща роля на традиционната немска култура и отхвърля исляма като съставна част от германското общество.
Предпочитани коалиционни партньори: липсват.


Феноменът Меркел
Не само първата жена канцлер в историята на Германия, но и политически дълголетник - Меркел управлява страната по-дълго от своите колеги мъже, без Кол и Аденауер.
Изглежда, нито един политик в следвоенната история на Германия не е бил толкова силно недооценяван, като дъщерята на пастора от източногерманска провинция Ангела Меркел. Нефотогенична, лишена от харизма и без особени ораторски умения... И въпреки това канцлерът на Германия ще се бори за нов, четвърти поред, мандат.
В политиката Меркел идва на 35-годишна възраст и бързо израства по кариерната стълбица - от момента, в който е представена на тогавашния канцлер Хелмут Кол. Всички отбелязват таланта й бързо да намира общ език с различни хора, внимателно да изслушва събеседниците си. През 1991 г. Кол прави Меркел свой заместник в ХДС.
Меркел използва излизането на Кол от политиката като шанс да излезе напред. През 2000 г. тя е избрана за председател на партията. А 5 г. по-късно Ангела Меркел става канцлер.
Вече 17 години Ангела Меркел ръководи християндемократите на Германия и 12 от тях оглавява правителството на страната.
За прагматизма на Меркел се разпространяват легенди. "Тя взима решения въз основа на цифри, данни и факти, забравяйки за идеологическите решения на своята партия, ако аргументите говорят друго", цитира Дойче веле Жаклин Бойзен.
Основните характеристики на Меркел, според съратниците й, са хладнокръвен разчет и желание да се контролира всичко.


Съперникът Шулц

Той оглавяваше в продължение на 5 г. Европейския парламент. В германската политика обаче той е по-скоро начинаещ. С какво може да привлече избирателите Мартин Шулц, основният опонент на Ангела Меркел, на изборите за Бундестага?
Веднъж, отговаряйки на въпрос на журналист от Дойче веле кой е любимият му цвят, Шулц отговорил: "Червеният. Аз принадлежа на червените (партийният цвят на СДПГ). Това е моят живот".
Шулц е социалдемократ до мозъка на костите. Той става член на СДПГ в средата на 70-те, 30 г. по-късно оглави социалдемократичната фракция в Европарламента, а през 2012 г. стана председател на ЕП.
Шулц не крие амбициите си. "На нас ни трябват смели хора, С ваше позволение, ще кажа: един от тези хора седи пред вас", каза той веднъж в ефира на телевизия ЦеДеЕф.
Шулц не смята за недостатък липсата на опит в германската политика: "Бях просто кмет на малък град, но всеки ден се сблъсквах с тревогата на хората за училищата за техните деца, за работните места или за издръжката на родителите им". Според него високопоставените политици трябва да са наясно с ежедневните грижи на хората.
Петте години начело на ЕП Шулц използва, за да го направи по-известен. А и себе си също. През 2012 г. той от името на ЕС получи Нобеловата награда за мир, през 2015 г. вече лично заслужи Международната награда Карл Велики за принос в обединението на Европа. Доколко придобитият на европейски длъжности опит ще помогне на Шулц в битката за канцлерския пост ще стане ясно много скоро.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 283

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 302

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ