26 Април 2024петък22:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Що е съединение и има ли то почва у нас?

/ брой: 183

автор:Лозан Такев

visibility 830

Силата прави независимостта, а Съединението - силата. Но коя сила, не се ли питате? Ако силата е разрушителна, как ще се радваме на независимостта?
През май 1880 година е отсечена монета, на която било написано "Съединението прави силата" по предложение на Стефан Стамболов, а на 6 септември 1885 година Съединението между Княжество България и Източна Румелия било вече  исторически факт.
И днес на сградата на Народното събрание стои подобен надпис, който ще бъде и слоган на българското европредседателство след януари 2018 година. Не си ли зададем въпроса за разрушителната сила на колективния орган, ще изпаднем от класацията и в Европа, и на Балканите, и по света и у нас. Затова сега се питаме що е Съединение и има ли то още почва у нас?
Питаме се защото Съединението правеше силата и през всичките 28 години преход. Разрушителната сила обаче няма как да се укрие и да убегне от погледа ни. Разпродадохме собствеността на държавата с колективното решение на парламента, на чиято фасада пише "Съединението прави силата". Убихме селското стопанство, икономиката, съсипахме държавността. Колективно решихме да подменим ценностите, сега образованието прави неграмотни децата ни нищо, че от време на време те печелят някоя световна награда по знание. Изключения винаги има.
Съединението прави силата - разрушителната преди всичко. Гласуваха закон за обявяване за  престъпен периода от 1944 до 1989 година, в който бяха построени най-малко две Българии, и още се разпределят имотите й. Посегнахме на паметта. Паметникът "1300 години България" отиде в склад в Требич, където го чака изтребление. Бузлуджа рухва пред очите ни. Някои прекалено силно искат да се премахне паметникът на Съветската армия, както бе съборен по времето на Евгений Бакърджиев Мавзолеят. Други правят всичко възможно да се унищожат братските и приятелски връзки с Русия и руския народ. И това ако не са примери за разрушителната сила на Съединението, здраве му кажи.
Ще стане почти като в оня прословут анекдот, в който бащата извикал синовете си, дал им сноп със стрели и искал да им даде урок за Съединението от легендата на хан Кубрат. Искал да ги научи, че обединени няма никой да ги победи. Казал им "ха сега счупете това снопче, деца мои!", както направил и хан Кубрат навремето. Но един от синовете на въпросния наш съвременник бил мутра, хванал снопчето и от раз за отрицателно  време го пречупил. Бащата, разстроен извикал: "Абе ей, бако, ти с твоя фитнес, прост ще си останеш и няма да научиш нищо от българската история! И твоето Съединение ще прави единствено разрушителна сила!"
И пак си мисля и преповтарям с надежда, че поне европредседателството може да се превърне в един от аргументите временно да укротим желанието да бъдем повече разрушители, отколкото строители на България.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ