24 Април 2024сряда23:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свързаха интернет с човешкия мозък

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 36

Биомедици от университета "Уитуотърсранд" в Йоханесбург обявиха, че за първи в света са успели да свържат човешкия мозък с интернет в реално време, пише Technews. Системата "Brainternet" "излъчва" мозъчните вълни в глобалната мрежа е по същество превръща човешкия мозък във възел на Интернет на нещата (IoT). Под IoT учените разбират свързване на всяко устройство с превключвател за включване и изключване към глобалната мрежа.
"Brainternet" е идея на Адам Пантановиц, преподавател в университета и ръководител на екип, който развива проекта в продължение на 4 години. Според учения става дума за нова граница в развитието на мозъчно-компютърните интерфейсни системи.
"Липсват лесно разбираеми данни за това как функционира човешкият мозък и как обработва информацията. "Brainternet" се стреми да опрости разбирането на човека за неговия мозък и за мозъка на другите чрез непрекъснат мониторинг на мозъчната активност, както и чрез осигуряване на възможност за интерактивност", споделя Пантановиц, цитиран от университетския сайт.
"Brainternet" преобразува в реално време сигналите (мозъчни вълни) от електроенцефалограма (EEG) в мозъчен поток с отворен код. Човекът, участващ в експеримента, носи захранвано мобилно устройство Emotiv EEG с достъп до интернет, предаващо в реално време EEG сигналите към приложния програмен интерфейс на миниатюрен компютър Raspberry Pi, който от своя страна показва данните на уебсайт - всъщност това е мозъчната активност на човека.
"В крайна сметка се стремим да дадем възможност за интерактивност между потребителя и мозъка му, така че човекът да бъде стимулиран да види отговора", пояснява Пантановиц. Според него "Brainternet" може да се подобри допълнително, за да класифицира записите чрез интелигентно приложение за смартфон, което ще осигури данни за алгоритмите за машинно обучение. В бъдеще информацията би могла да се прехвърля в двете посоки - към и от мозъка, смята идеологът на проекта.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ