Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Право, куме, в очи...

Посмали, Манго!

Светлана Михова

20. Септември 2017 , брой: 184   979   0Който казва, че Бат`Бойко се дуе и перчи, не е прав. В своята същност той се оказва скромно и свито момче. Поради тази си природна свенливост не е разкрил досега, че е чел повече от една книга. Освен "Винету", в невръстна възраст са му попадали и стихчета на Асен Босев. Издаде го прословутият Доклад за националната сигурност, изповяданите там страхове и последвалите лични обяснения откъде му идела уплахата, по кого щял да стреля и кой ще му държи пушката, ако му я дадат.
Като извести, че най-голяма опасност за българското добруване е руската мечка, пролича, че в паметта му някога неволно е заседнало стихчето "Посмали, Манго" и то още държи душата му в смут. "Тръгнал циганин за дренки,/дренки сладки и червенки./В шумата се зашумяло/и го страшно дострашало". След като подписа доклада, взе да обяснява, че хич не го било страх от мечката, но от централата на НАТО така му наредили. "При евентуален мащабен военен конфликт руските самолети ще бъдат насочени срещу България, каза първият ни министър и простичко обясни: след като България е член на НАТО, а НАТО приема Русия за основен военен противник, нашата отбранителна доктрина е насочена срещу Русия". С какво ще гоним руските самолети не уточни. Дано тайно да е помолил Путин да не ни напада, докато не си купим нов натовски самолет. Тогава ще види мечката как ще захрабреем.
Полека-лека стана ясно, че не мечката, а господата от НАТО са взели страха на нашия мачо. И сега хленчи, че като сме си сложили веднъж главата в торбата, трябва да си траем. Така, както прави той. Има-няма мечка не е важно. Важното е, той и свитата му да повтарят на народа, че стръвницата дебне и всеки момент ще ни се нахвърли. Иначе този народ, дето не му пука от мечката, сам се превръща в опасност за "свещения алианс". А това вече е лична заплаха за Бойко и компанията му от правителствени и неправителствени грантоеди.
Изглежда в НАТО имат право. Международна анкета на WIN/Gallup International за страховете, приятелите и враговете сочи, че при евентуална агресия българите предпочитат да ги защити Русия, а не съюзниците от НАТО. Изследване на "Медиана" дава аналогични резултати: твърдението, че Русия е заплаха за света, споделят 18% от българите, 58% го отхвърлят, а половината от тях смятат, че главната опасност за света идва от САЩ. Как на такъв народ да му внушиш, че руската мечка го дебне и само американският орел ще го спаси. Иди му обяснявай тънкостите на геополитиката.
Не му е лесна работата на Бойко. Навярно затова скри и още крие информацията за българските войничета, които по време на летните учения на НАТО в Румъния отказали да стрелят по мишени във вид на камуфлажни руснаци, та чак сега се чу за случая. Наложило се натовските офицери да се извиняват и да пребоядисват мишените.
Какво си мислят българите обаче, не е първа грижа за премиера. Това не е пряка заплаха за властта. Нейната стабилност, както личи, се определя на друго място и в други глави. Затова по-важното е, че още през май Тръмп му писа и изрази възхищението си от подготовката на поредицата от най-големите натовски маневри у нас. И онзиден Бойко сам се похвали: "Цяло лято влачим танкове по магистралите". Но се сети за мечката и бързо добави, че не допуснал учения в Черно море, тъй като то щяло да "заври", ако в него влязат бойни кораби. Е, как да не каже човек: "Посмали, Манго"? Нали се скъсаха неговите тв канали да показват какви ли не натовски кораби в нашите пристанища, ученията вървяха едно след друго, дори един наш военен вертолет катастрофира и загина наш офицер. То бива да не помниш, но чак пък толкоз.
Да припомним за късопаметните и друга подробност. Имало цял фланг от държави като нашата, които били под заплахата на Русия, обяснява премиерът. Добро утро, както се казва. Известно ли му е на господина, че САЩ не крият плановете си да оформят кордон от Балтийско през Черно до Каспийско море, за да "сдържат" Русия за сметка на всички страни, попадащи в тази зона, включително целите Балкани, Украйна и Грузия. В тези две държави също се засилват съвместните учения, увеличават се американските военни бази. И в двете действат тайни лаборатории за биологично оръжие. А на брега на любимото на Бойко Черно море в украинския град Очаков до самия Крим САЩ строят военноморска база. Тъй, че САЩ са осигурили "завирането" на морето. Според американски анализатори в северната част на дъгата тартор ще бъде Полша, а в южната - Турция. По нея винаги трябва да тече ток с високо военно напрежение. Затова огънят в Близкия изток и Украйна трябва да се подклажда непрекъснато, а Грузия отново да се включи в играта. Така ще гори под краката на Русия и Европа ще си знае мястото. На Бойко не му остава друго, освен да си спомни последните редове от стихчето на Асен Босев: "Шумка шумна, Манго трепна,/па да кажа, хич не знам,/мечки имаше ли там!?" Има, Бойко, има мечки, но те не са там, където ги сочиш.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"