18 Април 2024четвъртък19:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП вика икономическия министър в НС заради "Емко"

Когато ГЕРБ управлява, винаги има напрежение във военнопромишления комплекс, обобщи Драгомир Стойнев

/ брой: 184

автор:Павлета Давидова

visibility 44

Заради напрежението, породено от неуредиците и последните скандали около военния завод "Емко", БСП призова министъра на икономиката Емил Караниколов да се яви в парламентарната икономическа комисия, за да информира парламентарните групи какво се случва с предприятието. Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев уточни, че при необходимост докладът може да протече при закрити врата, за да се избегне течът на информация предвид нейното естество. Апелираме към бързото решение, което да осигури стабилност на работниците, добави той.
Добрев обясни, че е проведена среща с работници от фирма "Емко", които се притесняват за работните си места. Засегнати от протакането на проблема са около 1000 семейства, които могат да останат без препитание. Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, който беше и депутат от Габровско, добави, че се вълнува не толкова от конкретното производство, а от работниците. Важното е да се гарантира правото на труд на всеки един, подчерта той.
"Когато ГЕРБ управлява, винаги има напрежение във военнопромишления комплекс - скандали, стачки и хора, които са уплашени за работните си места. Когато е БСП, винаги има оздравяване на предприятията, нови работни места, инвестиции и печелене на поръчки", обобщи Стойнев. Стойнев припомни историята с ВМЗ "Сопот", който по думите му целенасочено е бил източван. Той подчерта, че ако не е била намесата на БСП, предприятието щеше да бъде закрито, което всички признават. Той предупреди, че рисковете от "много шум в системата" са два. В социален аспект това може да е причина хората от сектора да останат на улицата и район като Трявна да обезлюдее. Вторият риск е България да загуби позиции на стратегически пазар, добави бившият икономически министър. "Не разбирам защо се създава напрежение при положение, че тези предприятия могат да бъдат изключително печеливши. Заставаме зад работниците. Искаме те да бъдат спокойни, да живеят достойно, да изхранват своите семейства" заяви Добрев.
ДУМА припомня, че в понеделник се оказа, че най-рано в края на септември ще стане ясно дали ще бъде възстановен отнетият лиценз за внос и износ на оръжейния завод "Емко". В писмо до Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС от ГД "Национална полиция" заявяват, че проверката в предприятието ще приключи до 25 септември. Миналата седмица в открито писмо служителите на "Емко" обявиха, че нередностите вече са отстранени, което било установено още на 29 август. Според тях има целенасочени действия на държавни органи да унищожат предприятието.

снимка Емилия Костадинова


Повече от 1000 семейства пряко зависят от функционирането на "Емко", припомниха социалистите
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ