28 Март 2024четвъртък18:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Идеологията свой-чужд печели привърженици

Подемът на неофашизма в Западна Украйна поставя под въпрос бъдещето и проевропейската ориентация на страната

/ брой: 120

автор:Нако Минчев

visibility 2693

В началото на май се случиха две знакови събития. Германски съд осъди бившия надзирател в нацистки концлагер - 91-годишния украински колаборационист Иван Демянюк, като съучастник в масови убийства на евреи по време на Втората световна война. Горе долу по същото време активисти на крайнодясната и ултранационалистическа партия "Свобода"  осъществиха истински погром в западноукраинския град Лвов срещу хората, събрали се там да отбележат тържествено годишнината от разгрома на нацизма във Втората световна война. Така Европа със смайване осъзна, че в една европейска държава се допуска неонацистите безнаказано да тероризират идеологическите си противници. От друга страна, стана ясно, че същата тази Европа, поне в лицето на Германия, не е склонна да "амнистира" нацизма и да търпи проявите на съвременните му последователи.
Пак през май външният министър на Украйна Константин Гришченко пое председателския пост в Комитета на министрите в Съвета на Европа. Според мнозина експерти Украйна възнамерява да използва председателството в Комитета на министрите на Съвета (което ще продължи до ноември 2011 г.) за укрепване на международния си авторитет и неутрализация на обвиненията, че сегашните управляващи не спазват правата на човека и демократичните принципи. Според ръководството на страната предстоящите срещи на високо равнище в рамките на Комитета на министрите ще позволят да се подобри имиджа на Украйна като надежден партньор на ЕС в решаването на актуалните проблеми на Стария континент. А както е известно, един от тези проблеми е възраждането на неофашистката идеология и ръста на ксенофобията в Европа.
Именно в това отношение обаче Украйна е на едно от първите места на европейския континент. Напоследък в тази страна е налице възход на крайнонационалистическите и неофашистки организации, които (включително и заради неспособността, а може би и нежеланието на управляващите да им попречат) активно набират нови привърженици, особено сред младите хора в Западна Украйна, и открито призовават за ревизия на историческите факти за Втората световна война и резултатите от нея.
Така още в навечерието на честването на годишнината от победата над фашизма на 9 май в Украйна и скандалния фашистки погром в Лвов се активизира дейността на фашизоидните ултранационалистически формации. На 11 април представители на местната националистическа организация "Национален алианс" нападнаха и пребиха лидери на Антифашисткия комитет на Украйна от Волинска област, като нападението беше ръководено от депутат във Волинския областен съвет. Нито нападателите, нито организаторите на това нападение бяха задържани.
В много градове в Западна Украйна, където крайнодясната фашизоидна партия "Свобода" разполага с мнозинства в регионалните съвети, със средства от техния бюджет се финансира т. нар. "социална реклама", прославяща ползващите се с печална слава "бандеровци", които по време на Втората световна война сътрудничат на нацистките окупационни власти и заедно с тях участват в убийствата на десетки хиляди украинци, евреи и поляци, а също и на западноукраинската СС-дивизия "Галичина". В тези градове редовно се организират неофашистки факелни шествия, копиращи онези в нацистка Германия.
Както е известно, депутатите от крайната десница в областните съвети на Западна Украйна отдавна обсъждат идеята за преименуване на Деня на победата над фашизма, който тържествено се отбелязва в цяла Европа, в Ден на скръбта. В тези части на страната вече е забранено и използването на всички символи, свързани с победата над нацизма. Така например беше предварително обявено, че в Лвов, Иваново-Франковск и Тернопол на 8 и 9 май ще се проведат маршове на "ветерани" от т. нар. Украинска въстаническа армия (УПА), сражавали се редом с нацистите в дивизиите на СС и призоваващи за унищожаването на евреите и другите "непълноценни" народи. Във Виница пък местните власти откриха музей в развалините на някогашната главна квартира на Хитлер "Верволф". Не секват и проявите на вандализъм и оскверняване на паметниците на загиналите през Втората световна война.
Както е известно, Всеукраинското обединение "Свобода" (което доскоро беше известно с доста показателното име Социално-национална партия на Украйна, навяващо асоциации с националсоциаистическата партия на Хитлер) не е просто крайнонационалистическа, а и откровено антисемитска партия. Още през 2004-а водачът й Олег Тягнибок призова в Ивано-Франковск своите съмишленици да следват примера на Украинската въстаническа армия, която според него се е борила едновременно "с московците, немците, чифутите и другите боклуци, които искаха да ни вземат държавата". По-късно той продължи да използва израза "московско-чифутска" мафия, заявявайки, че не смята за оскърбление да нарича "московците - московци, а чифутите - чифути". През 2005-а в интервю за 5-и украински канал Тягнибок заяви, че "неукраинците не са благосклонни към украинската земя" и повтори нападките си срещу онези, които "са окупирали Украйна - руснаците, германците и чифутите".
На свой ред известният активист и идеолог на "Свобода" Ирина Фарион публикува преди време скандална статия, озаглавена "Лингвистичен анализ на етнонимите "чифут" и "московец" в контекста на митинговата реторика", в която твърди, че: "органичната хиперболична антитеза "свой-чужд", т. е. украинец - чифут, шваба или московец, се превръща в средство за утвърждаване на съответната идеологема, което се оказва успешен и влиятелен публицистичен прийом". Нещо повече, опитвайки се да анализира произхода на понятието "чифут" и "чифутски", Фарин твърди, че този етноним, както и производните му, "са утвърден елемент в академичните извори на украинския език".
Неслучайно действията на "Свобода" и изказванията на нейните лидери провокираха гневната реакция на украинската еврейска общност. Дори някои депутати от блока на тогавашния премиер Юлия Тимошенко поискаха от бившия президент Юшченко да обърне специално внимание на "заплахата от фашизация на украинското общество", като в обръщението им към него "Свобода" беше квалифицирана именно като "фашистка организация". Проблемът обаче е, че тъкмо тази фашистка организация печели все повече привърженици в Западна Украйна и на практика спечели последните местни избори в три предимно униатски области - Лвовската, Тернополската и Иваново-Франковската, като почти напълно изтласка оттам партията на Юшченко "Нашата Украйна". Резултат от всичко това стана ескалацията на неофашистките провокации, чиито своеобразен връх беше погромът в Лвов на 9 май 2011-а.
В тази връзка сериозно безпокойство пораждат случаите, когато провокационните декларации на неофашистите и ултранационалистите от Западна Украйна не само че не срещат противодействието на властите в Киев, но последните на практика се солидаризират с тях. Така, докато лидерите на "Свобода" квалифицираха решението на Одеския градски съвет в деня на освобождаването на града от нацистките окупатори улиците му да бъдат украсени с копия на знамето на победата (което впрочем се предписва от украинското законодателство) "като украинофобска вакханалия", съветникът на президента Янукович Ана Герман го определи като "евтин панаир".
Умерените политически сили в Украйна, включително в западната й част, с тревога отбелязват, че засега не се забелязват реални опити на управляващите да се ограничи разрастването на ултранационалистическата и неофашистка истерия в Галиция. В Европа също нараства загрижеността от прекалената "толерантност" на официален Киев към политическите организации, изповядващи неофашистка идеология. В тази връзка в началото на април в Париж се проведе кръгла маса, посветена на нарастващата вълна от краен национализъм и ксенофобия в Украйна, на която беше поканена и украинска делегация.
Междувременно депутатът от израелския Кнесет Фаина Киршенбаум изрази недоумение, защо в Украйна все още не са приети закони, забраняващи пропагандата на неонацистка идеология. На свой ред народният представител в украинската Върховна Рада Александър Фелдман призова европейските си колеги да подкрепят усилията на онези украински парламентаристи, които се обявяват за по-строги наказания за пропагандата на неонацистки идеи в Украйна.
Европа трябва да затвори вратата си за всички онези, които си позволяват открито да пропагандират неонацизма, фашисткия расизъм и ксенофобията.


Напоследък в Украйна е налице възход на крайнонационалистическите и неофашистки организации, които активно набират нови привърженици, особено сред младите хора в Западна Украйна

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ