28 Март 2024четвъртък15:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България клекна:

Депутати предлагат да започнат отначало преговорите за бойни самолети

Румен Радев препоръча на Борисов да не чете нелепици от хвърчащи листчета

/ брой: 184

автор:Павлета Давидова

visibility 716

Управляващото мнозинство направи пореден ход, с който връща България в начална фаза за избор на нов самолет и така шансовете на американците и любимият на ГЕРБ Ф16 отново се увеличиха. Временната парламентарна комисия за проучване на избора за купуване на нови изтребители предлага на Министерството на отбраната да промени проекта за разходи по придобиването на нов боен самолет. Депутатите смятат, че трябва да започнем отначало преговорите за нова техника и да съберем оферти за пореден път. Днес предстои МС да се произнесе по въпроса.
В проекта трябвало да се отстранят неясноти и съмнения за ограничителни изисквания към основните варианти за реализация, свързани със схемата за плащане. Комисията препоръчва актуализация на офертите, постъпили след декември 2016 г. След това актуализираните оферти може да бъдат внесени за приемане от НС заедно със схемата за плащане. Макар да "оценява високо" досега свършената работа, временната комисия твърди, че е имало липса на политическо ръководство и контрол на процеса, бил създаден и нормативен вакуум. Твърди се, че участието на външни ВВС експерти е било ограничено. Комисията предлага, след като България получи поредните нови оферти за изтребители, МС да получи варианти за избор.
ДУМА припомня, че в събота президентът Румен Радев прогнозира, че ако конкурсът се върне в изходна точка, това означава окончателно да приземим 100-годишната си авиация. Той се възмути, че е задраскан трудът на военните експерти, както и очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на проблема с липсата на техника.
Позицията на президента активизира управляващите, които го нападнаха, че е лобирал на "Грипен". Дежурният Антон Тодоров размаха хвърчащи листове с "опорни точки", които Радев бил подготвил за срещата на Пламен Орешарски с производителя на "Грипен" през 2014 г. Макар депутатът да се опита да обясни, че не обвинява бившия шеф на ВСС и настоящ президент в лобизъм, той промърмори, че това доказвало, че Радев е давал становище за "Грипен".
Изявленията на Бойко Борисов, че "Грипен" не е най-добрият избор за превъоръжаване на ВВС, бяха коментирани и от Румен Радев, който е в Ню Йорк за сесията на общото събрание на ООН. "Бих посъветвал министър-председателя да организира добре всички свои съветници и своята парламентарна група да прочетат документите. Нека тези хора четат, нека не го заблуждават с глупави становища. Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има още сто такива, да излизаш и да казваш най-странни и нелепи твърдения. Нека тези хора да четат и да не го заблуждават с глупави становища", заяви държавният глава.
Радев подчерта, че националната сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Президентът призова Борисов да не дели страната и секторите на порции. Товa е стратегическа сфера за сигурността и за бъдещето на страната, коментира той процедурата за купуване на нови бойни изтребители. Президентът съжали, че с темата за прословутите изтребители вече са досадили на целия български народ. Искам да напомня на премиера, че ресурсите са у него, но и отговорността е у него, обобщи той избора за нова техника за армията. Радев уточни, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител "Грипен".


Атанас Зафиров: "Сензационните документи" за "Грипен" са най-обикновена справка

"Тези т.нар. сензационни документи не представляват нищо повече от една най-обикновена справка, която ръководителят на проектния екип е дал на министър-председателя, заради предстояща среща с представители на една от страните, проявили интерес за участие в този конкурс. Ако срещата беше за Ф-16, справката щеше да бъде в същия вид и не виждам лобизъм". Така членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров коментира "опорните точки" за "Грипен", които бяха разпространени. Според него в тях няма нищо нередно. "Изразява се благодарност от проявения интерес - какво по-нормално от това. Обсъжда се възможността за доставка на тези самолети, какви са възможностите за разсрочено плащане, доставката да бъде колкото се може по-бърза и преди да дойдат новите самолети, да има възможност да се ползват оперативно самолети от шведските военновъздушни сили, както и за ноу-хау, което "Грипен" би предоставило на България", обясни Зафиров. Той подчерта, че в документа ген. Радев говори като експерт. "Радвам се, че тези документи бяха извадени, за да се види още веднъж какъв великолепен специалист е. Жалко е, че военновъздушните сили загубиха такъв достоен генерал, но за сметка на това България спечели достоен президент", заключи Зафиров.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ