29 Март 2024петък10:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лекарят търговец, ама не съвсем

/ брой: 184

автор:Аида Паникян

visibility 1081

Личните лекари искат потребителска такса и за децата (стр. 5). Това възмути мнозина. Със сигурност имат основание - от една страна, в условията на демографски срив децата са приоритет. От друга - в  съзнанието на българина все още здравеопазването е социална дейност, а докторът - почти социален работник.
Само че от 20 години нещата не стоят така. И ако някой е забравил, лекарите са регистрирани по Търговския закон. Само че без право на търговска дейност! Ето тази мъничъка подробност обърква нещата в мисленето на хората - лекарите и болниците са търговци, ама не съвсем. Като търговци от болниците искат да са на печалба, а ако имат дългове, ги заклеймяват, спират им тока, водата, запорират им сметките. Като от търговци от лекарите се иска да не надхвърлят т.нар. регулаторни лимити и ги глобяват (както навремето се правеха актове за начет на търговски обекти). Но като от социални работници от лекарите и болниците искат да работят ей така - на ползу роду. Не се връзва, нали?
Защо да се сърдим на доктора, щом заговори за пари, а не се сърдим на държавата, която уж е поела ангажимент, но често забравя да плаща дори половината здравна вноска на деца, ученици, студенти, пенсионери, затворници, бежанци, военни, полицаи, държавни служители и пр. И вероятно има доста правота в предложението на лекарите: ако държавата иска да прави социална политика (или дори популизъм), нека бъде така добра да плаща за тях. Държавата, вместо да организира през ден-през два кръгли маси за демографската политика, на които костюмирани и връзкирани чиновници обясняват ситуацията, добре е да ревизира отношението си към т.нар. уязвими групи, да ревизира политиката си по отношение на децата. Защото не може политиците взаимно да се замерват със статистика за спада на раждаемостта и нарастващия отрицателен прираст, а да не обмислят решения за увеличаване на доходите на родителите на тези деца, да не обмислят данъчни облекчения или нисколихвени кредити за семействата с малки деца. Другото е алабалистики и прах в очите. Но пък, вече кой ли им вярва? 
Що се отнася до потребителската такса, нека държавата, както доплаща по 1,90 лв. за пенсионер, да (до)плаща и потребителската такса за дете - и двете групи хора имат нужда от подкрепа. Иначе е някак си не много справедливо 2-2,5 млн. работещи и техните работодатели да плащат по 8% здравна осигуровка, а държавата да плаща 55% за хората, за които е поела ангажимент. И само до припомним, че едва през 2026 г. тя ще започне да плаща пълния размер на здравна вноска!   
Защо никой не казва: "Този социален дом е на загуба, онзи си е надхвърлил лимита"? Защото законодателят не е вменил търговска дейност на социалните заведения и се знае, че те провеждат социална дейност. Но на лечебните заведения е вменено да бъдат търговски обекти. Като бакалии.  А едновременно се очаква от тях да вършат социална дейност. Е, те това - ни риба, ни рак, го няма в условията на пазарна икономика. Или може би не живеем в пазарна икономика?!?

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ