Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Оръжие

На турските ВВС не им достигали пилоти

Дума

21. Септември 2017 , брой: 185   519   0Недостигът на пилоти в турските ВВС е достигнал критични нива, съобщи руският вестник "Комерсант", като се позова на информация на анализатора от медията "Ал Монитор" Метин Гурджан. След миналогодишния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган от редовете на ВВС са били уволнени или са били арестувани 1725 военни пилоти, а броят на генералите във ВВС е бил намален наполовина - от 74 на 32 души.
За да реши проблема, Анкара е предприела няколко мерки. Минималният срок на военната служба на летците е увеличен до 18 години, правителството се е обърнало към НАТО с молба за изпращането на авиоинструктор, но тази молба не е била удовлетворена. Освен това е бил издаден и указ за връщане в строя на пилотите от запаса, и от гражданската авиация.
В статията се отбелязва, че през 2012 г. срокът на задължителната служба за турските военни пилоти е бил съкратен от 15 на 13 години и стотици офицери за били уволнени. Много от тях си намерили работа в гражданската авиация. Сега военните предлагат висока заплата и бонуси, за да върнат тези пилоти на служба. Освен това гражданските авиокомпании в Турция са били задължени да вземат на работа бивши военни пилоти само след като те са изпълнили ангажимента си към ВВС. Онези, които напуснат военна служба преди изтичането на минималния срок, ще бъдат лишени от пилотските си разрешителни.


Турската авиация е една от най-многобройните в НАТО.
На снимката - изтребители Ф-16

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"