23 Април 2024вторник11:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Катар увеличава бойната си авиация

Миниатюрното емирство купува още 24 изтребителя

/ брой: 185

автор:Дума

visibility 1022

Миниатюрното, но изключително богато близкоизточно емирство Катар скоро ще притежава повече и по-модерни изтребители, отколкото редица европейски страни, взети заедно. На 17 септември стана ясно, че катарските власти са решили да закупят 24 изтребителя "Еврофайтър", британско производство. Това споразумение е било подписано в столицата Доха по време на посещение на британския министър на отбраната Мъйкъл Фалън, съобщи блогът bmpd.
"Това ще бъде първата голяма поръчка в областта на отбраната с Катар, който е един от стратегическите партньори на Великобритания", се посочвало в официалното съобщение на министерството на отбраната на Великобритания, като се отбелязвало, че преговорите по тази сделка са продължили няколко години. Стойността на сделката не бе обявена. Според британския военен анализатор Дейвид Мадън тя "най-вероятно ще бъде по-висока от един милиард лири".
По този начин, отбелязва bmpd, "Еврофайтър" става третият тип съвременен многофункционален изтребител, закупен от Катар. През май 2015 г. Катар сключи договор с Франция за 6,5 млрд. евро за покупката на 24 изтребителя "Рафал" (18 едноместни машини и шест двуместни), с опция за купуването на още 12 "Рафал"-а. През юни 2017 г. пък емирството подписа договор със САЩ на стойност от 12 млрд. долара за закупуването на 36 многофункционални изтребителя F-15QA, като първоначално катарците искаха да вземат цели 72 машини.
Катар ще бъде четвъртият оператор в региона на Персийския залив на изтребителите "Еврофайтър". Първа закупи 72 машини, британско производство, Саудитска Арабия, после пак от англичаните закупи 12 самолета Оман, които бяха последвани от Кувейт, който избра неговите 28 изтребителя да бъдат произведени в Италия.
През последните години Катар започна масирана покупка на бойна техника и оборудване от водещите световни производители, опирайки се на огромните си доходи от продажбата на природен газ. Освен изброените поръчки катарската военна авиация се попълни и с 25 швейцарски учебно-тренировъчни самолета "Пилатус" РС-21, осем стратегически транспортни самолети "Боинг" С-17А. Освен това емирството поръча и 22 хеликоптера NH-90, производство на "Юрокоптер", 24 бойни хеликоптера АН-64 "Апач", три летящи радара на базата на самолет "Боинг-737" и две летящи цистерни на базата на "Еърбъс" А-330MRTT.
В момента Катар разполага със само 12 изтребителя "Мираж-2000-5" и шест учебно-тренировъчни самолета "Алфа Джет".



Първият едноместен "Еврофайтър", поръчани от Оман за неговите ВВС

 

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 587

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 674

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 534

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 537

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ