Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Оръжие

Катар увеличава бойната си авиация

Миниатюрното емирство купува още 24 изтребителя

Дума

21. Септември 2017 , брой: 185   565   0Миниатюрното, но изключително богато близкоизточно емирство Катар скоро ще притежава повече и по-модерни изтребители, отколкото редица европейски страни, взети заедно. На 17 септември стана ясно, че катарските власти са решили да закупят 24 изтребителя "Еврофайтър", британско производство. Това споразумение е било подписано в столицата Доха по време на посещение на британския министър на отбраната Мъйкъл Фалън, съобщи блогът bmpd.
"Това ще бъде първата голяма поръчка в областта на отбраната с Катар, който е един от стратегическите партньори на Великобритания", се посочвало в официалното съобщение на министерството на отбраната на Великобритания, като се отбелязвало, че преговорите по тази сделка са продължили няколко години. Стойността на сделката не бе обявена. Според британския военен анализатор Дейвид Мадън тя "най-вероятно ще бъде по-висока от един милиард лири".
По този начин, отбелязва bmpd, "Еврофайтър" става третият тип съвременен многофункционален изтребител, закупен от Катар. През май 2015 г. Катар сключи договор с Франция за 6,5 млрд. евро за покупката на 24 изтребителя "Рафал" (18 едноместни машини и шест двуместни), с опция за купуването на още 12 "Рафал"-а. През юни 2017 г. пък емирството подписа договор със САЩ на стойност от 12 млрд. долара за закупуването на 36 многофункционални изтребителя F-15QA, като първоначално катарците искаха да вземат цели 72 машини.
Катар ще бъде четвъртият оператор в региона на Персийския залив на изтребителите "Еврофайтър". Първа закупи 72 машини, британско производство, Саудитска Арабия, после пак от англичаните закупи 12 самолета Оман, които бяха последвани от Кувейт, който избра неговите 28 изтребителя да бъдат произведени в Италия.
През последните години Катар започна масирана покупка на бойна техника и оборудване от водещите световни производители, опирайки се на огромните си доходи от продажбата на природен газ. Освен изброените поръчки катарската военна авиация се попълни и с 25 швейцарски учебно-тренировъчни самолета "Пилатус" РС-21, осем стратегически транспортни самолети "Боинг" С-17А. Освен това емирството поръча и 22 хеликоптера NH-90, производство на "Юрокоптер", 24 бойни хеликоптера АН-64 "Апач", три летящи радара на базата на самолет "Боинг-737" и две летящи цистерни на базата на "Еърбъс" А-330MRTT.
В момента Катар разполага със само 12 изтребителя "Мираж-2000-5" и шест учебно-тренировъчни самолета "Алфа Джет".

Първият едноместен "Еврофайтър", поръчани от Оман за неговите ВВС

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"