28 Март 2024четвъртък12:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Хизбула" не е замесена в атентата на Сарафово

Прокуратурата размаза "обоснованото предположение" на Цветан Цветанов за вината на групировката

/ брой: 185

автор:Дума

visibility 19

Няма нито едно доказателство за участие на военното крило на ливанската шиитска групировка "Хизбула" в атентата на бургаското летище Сарафово и тя няма да бъде присъединена дори като граждански ответник. Това стана ясно при поредния опит да се даде ход на делото в Специализирания наказателен съд вчера. В големия над 100 страници обвинителен акт дори не се споменава името на групировката, за която през 2013 г. тогавашният вицепремиер Цветан Цветанов обяви, че "може да се направи обосновано предположение", че е съпричастна към взрива, убил атентатора и още шестима души. Тогава Цветанов дори заяви, че имало данни "Хизбула" да е финансирала нападението. Предположенията си зам.-председателят на ГЕРБ направи с важен тон след заседание на КСНС, пред президент, премиер, представители на прокуратурата и др.
На предното заседание през юли стана ясно, че пострадалите над 46 израелски граждани опитват да присъединят като ответник по делото освен двамата физически извършители - Мелиад Фарах и Хасан ел хадж Хасан военното крило на "Хизбула". Вчера водилата разследването прокурор Калина Чапкънова  уточни, че няма как това да стане, защото не са налични каквито и да е доказателства, които да свидетелстват за връзка между престъпното деяние на двамата извършители и тази организация. "Само искам да посоча, че организацията в исковите молби е идентифицирана само с един свой белег - наименование. Липсват останалите белези, които са задължителни - адрес, седалище и пр.", обясни прокурорката, която от вчера е и член на новия ВСС.
Двамата бургаски адвокати, които защитават служебно извършителите, също се запитаха дори "какво е "Хизбула". Адвокат Радослав Николов посочи, че ако се приеме молбата, това би довело до нови доказателства, експертизи, международни поръчки, разпити на свидетели. Връзката на организацията предвид събраните доказателства не просто се явява недоказана, но сама по себе си е продукт единствено на предположения, догадки и пр., както изрази становище и самото държавно обвинение, категоричен бе защитникът.
В своето определение съдия Аделина Иванова напомни, че Законът за задълженията и договорите допуска наред с твърдения реален извършител да отговаря и лице, "което е възложило на друг някаква работа" и при която са настъпили съответните вреди. В конкретния случай в обстоятелствената част на конкретния обвинителен акт няма посочено нито едно доказателство, съгласно което престъпленията, вменени на двамата подсъдими (и то не само за члена за тероризъм - по 108а) са извършени при или по повод изпълнение на задача, възложена им от военното крило на "Хизбула".
Делото продължи с произнасяне от съдебния състав по множеството различни граждански претенции от пострадалите от терористичния акт - кръвнина, разходи за погребения, пропуснати ползи в бъдеще. Адвокатът на единия от извършителите обобщи, че вече над 42 иска са за стотици милиони левове.
ДУМА припомня, че на 18 юли 2012 г. мъж, разпознат като Мохамед Хасан ел Хюсейни, взриви автобус с израелски летовници на бургаското летище. Загинаха той, петима израелци и българският шофьор Мустафа Кьосов. По случая подсъдими задочно са Мелиад Фарах и Хасан ел хадж Хасан, които са в неизвестност.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ