16 Април 2024вторник21:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стотици от "Емко" излязоха на протест пред НС

Само депутатите от "БСП за България" се срещнаха с недоволните

/ брой: 185

автор:Юлия Кулинска

visibility 130

Стотици работници от оръжейното предприятие "Емко" от производствените бази в Монтана, Трявна, Белица и Русе излязоха вчера на протест пред парламента. С плакати, знамена и песни те изразиха недоволството си срещу опитите фирмата да бъде "спасявана" от държавата. Оръжейцините настояха институциите да престанат да оказват натиск над дружеството, което от два месеца е с прекратен лиценз заради нарушения в противопожарната безопасност. Заради ветото бяха отменени 3 договора за износ на продукция за Индия през държавния оръжеен търговец "Кинтекс". Работниците настояха за среща в икономическия министър Емил Караниколов. Те го обвиниха, че изпълнява поръчка по съсипване на бизнеса на фирмата и блокира влизането й като собственик в русенското предприятие "Дунарит".
"Министърът на икономиката заяви, че държавата ще спаси предприето, но от кого? "Емко" няма нужда да се спасява, но е в опасност, защото му се правят спънки и пречки напук на всичко. Нарушава се законовият ред в държавата. Пращат се проверки, оправяме си нещата, отново не ни връщат лиценза", заяви Красимир Падарев, директор на монтанската база на "Емко". Той уточни, че в завода в Монтана работят около 400 души, а в Трявна - 650 души.
Директорът на "Емко" в Трявна Славчо Димиев заяви, че със стачката работниците се надяват да спрат опита на институциите да унищожат дружеството. Според него правителството е обявило война на фирмата. Премиерът и министрите инспирират непрекъснато проверки и търсят нередности, които да бъдат представени като достатъчно правно основание да бъде отнет лицензът на "Емко" за външнотърговска дейност, да ни вземат разрешения за производство и физически да бъдем ликвидирани, оплака се Димиев. Той призова държавата да не настройва фирмите от оръжейния бизнес една срещу друга. Не давайте фалшиви обещания, че ако "Емко" го няма, работниците от ВМЗ ще получат 50% увеличение на заплатите, призова той властимащите.
Близо 650 тона боеприпаси са блокирани от август в специализирана база край бургаския квартал "Долно Езерово", заяви управителят на "Емко" Емилиян Гебрев. Той е категоричен, че те се съхраняват при всички необходими мерки за сигурност, но не могат да бъдат транспортирани заради държавната намеса. "Стоката не може да бъде изнесена, защото в началото на август е спряна от страна на бургаската митница. Посредникът "Кинтекс" ни информира едностранно, че прекратява договора с юридически необосновани мотиви", твърди Гебрев.
Само депутатите от БСП отидоха при оръжейниците, за да ги подкрепят и да чуят исканията им. Те поканиха представители на протестиращите в парламента и разговаряха с тях повече от час.
В сряда на заседанието на комисията по икономическа политика ще извикаме министъра на икономиката заради "Емко", заяви след срещата зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев. Бойчев обясни, че социалистите са поели ангажимент да поставят проблемите пред министъра и да поискат отговор как и по какъв начин ще бъде съхранен заводът, как ще бъде гарантирано изпълнението на международните договори, които дружества от военнооръжейния комплекс са подписали.
"Трябва да се спазват законите и процедурите в страната. Ако има нарушения, те трябва да бъдат отстранени и да се даде възможност на българския бизнес да работи, да запазва, да разширява работни места и да изнася при строго спазване на европейското и международното законодателството. Ще изискаме от министъра на икономиката да каже при какви условия и как може да се реши този въпрос" обясни проф. Румен Гечев. Става дума за няколко хиляди работни места, подчерта той. Според проф. Гечев проблемът е достатъчно сериозен, защото става дума за износ в милиони.

снимки Емилия КОСТАДИНОВА


Стотици работници от "Емко" излязоха вчера на протест пред парламента срещу опитите на държавата фирмата да бъде унищожена. Само депутатите от "БСП за България" отидоха при тях


Кристина Сидорова:

Ако не бъде решен проблемът, ще избухне социална криза в Трявна


Не искам да си помисля, че производството в "Емко" ще бъде преустановено и фирмата ще бъде унищожена, заяви за ДУМА габровският депутат от "БСП за България" Кристина Сидорова. На улицата ще останат над 900 души от Трявна, това е една трета от работещите в общината. Ако държавата не се погрижи за "Емко", ще избухне истинска социална криза в района. Тревненци много добре помнят времето, когато нямаше поръчки и първоприемникът на "Емко", оръжейният завод "Трема", не работеше и работниците живееха само от минимални аванси, които получаваха", припомни Сидорова.
Има много въпросителни, които предстои да бъдат изяснени, заяви социалистът Атанас Костадинов. "Ще проследим дали е спазен законът и наредбите за този вид производство, тъй като продукцията и износът са обвързани с международни договори. Има много червени лампички и много въпросителни, за които ние ще търсим отговори от министъра. Разрешаването на проблема с "Емко" се нуждае от спешна помощ и от бърза развръзка, защото в противен случай без работа ще останат десетки хиляди души", подчерта депутатът.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ