19 Април 2024петък02:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Класика

Лилия Абаджиева с авторски спектакъл по Шекспир в театър "Азарян"

/ брой: 186

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 566

Силно начало на новия сезон в театър "Азарян" ще даде авторският спектакъл на Лилия Абаджиева "Ако нямах лоши сънища". Пълно вглъбяване на режисьорката в Шекспировите текстове, ефектни декори и въздействащи актьори - с някои от които Лилия Абаджиева работи от години, а други дебютират в нейни спектакли - това са само част от характеристиките на постановката, която софийската публика ще види премиерно на 4 и 5 октомври от 19 ч., научи ДУМА от Вера Банчева.
В ролите се превъплъщават популярни лица и от телевизионния екран - Александър Кадиев и Моню Монев, както и въздействащите актьори Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев.
"Ако нямах лоши сънища" е неизменна част от задълбочените дългогодишни търсения на Лилия Абажиева върху Шекспир. "С работата ми по Шекспир са свързани всички етапи от развитието ми като режисьор. Обърнах се към Шекспир още в ранните си студентски години, споделя Лилия Абаджиева. Светът на Шекспир ме предизвиква и възторгва едновременно, той е път за себепознание и изследване на човешкото в човека; на човека в гранична ситуация там, където абсурдът, надеждата и смъртта си разменят реплики. Шекспир през поезията и философията изразява вътрешния свят на човека. Той ни кара да вярваме, че съществува известна точка на духа, от която нататък животът и смъртта, реалното и въображаемото, божественото и демоничното престават да бъдат схващани като противоречия."
В професионалната си кариера Лилия Абаджиева развива своята шекспирова театрална лексика не само в българската театрална ситуация, но и в руската, немската и американската театрална традиция, през безценния опит от сблъсъка на културни идентичности. "В "Ако нямах лоши сънища" изследвах теми, които винаги са ме карали "в сърцето си да чувствам странна битка, която не ми дава да заспя", споделя още режисьорката.
Смятана за една от най-интересните и задълбочени български театрални режисьори, Лилия Абаджиева е била асистент на проф. Крикор Азарян в режисьорския му клас в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Гост-преподавател е в няколко университета, между които Калифорнийския в Санта Барбара, Кьолнския, Уестмонт колидж в Калифорния. Поставя повече от 30 спектакъла на класиците Гьоте, Шекспир, Молиер, Гогол, Чехов и Бекет на българска сцена. През театралния сезон 2016/2017 Абаджиева работи върху три от най-мащабните си спектакли през последните години - "Цимбелин" от Шекспир, "Франкенщайн #Алхимия на живота" - авторски спектакъл по Мери Шели, Драмски театър, Македония.
Носителка е на отличия и награди за режисура както от национални, така и от престижни международни театрални форуми. През 2017 г. е удостоена със "Златен век" - почетен знак на Министерството на културата, който се присъжда за изключителен принос към българската култура.


Снимки Павел Червенков

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ