26 Април 2024петък06:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Мила Георгиева и Радослав Шулц ще свирят с Оркестъра на Класик ФМ радио

/ брой: 186

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 125

Двама изявени концертмайстори ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио в началото на новия сезон. На 25 октомври от 19.30 ч. в столичната зала "България" ще свири чаровната Мила Георгиева, която вече се възстанови напълно след травма на ръката. Тя ще се изяви след двегодишно отсъствие от българската концертна сцена. През този период тя стана майка за трети път, а през май т.г. се наложи да отмени изявата си на Европейския музикален фестивал след счупване на китката. Заедно с Мила Георгиева в концерта ще участва Радослав Шулц - цигулар, диригент и дългогодишен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио. Събитието е част от поредицата "Концертмайсторите", организирана от "Кантус фирмус", а билетите се продават на касата на агенцията в зала "България", както и онлайн на www.ticketsbg.com. Проектът "Концертмайсторите" е финансиран от програма "Култура" на Столичната община за 2017 г., научи ДУМА от Ирена Данкова. 
Двамата цигулари ще покажат майсторство в Концерт за две цигулки от Бах, който принадлежи към най-красивите барокови творби, а също и във виртуозната пиеса за две цигулки "Навара" от Пабло Сарасате (позната също като "Хота Навара"). Мила Георгиева ще се изяви самостоятелно с още една творба на Сарасате - популярните "Цигански напеви". Специален акцент в концерта е присъствието на българска пиеса - "Дяволската цигулка" за цигулка и оркестър от Радослав Лазаров, в която ще солира Радослав Шулц. Във втората част Оркестърът на Класик ФМ радио ще свири Моцарт под диригентството на Шулц - забележителната Симфония 41, последната от симфоничните композиции на австрийския гений.
Радослав Шулц е известен като един от водещите концертмайстори в Европа. Роден в Полша, той получава първите си уроци по цигулка на 8-годишна възраст от своята майка. Печели награди на международни конкурси по цигулка, а през 1999 г. е назначен от Лорин Маазел за първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио. Работата с музиканти като Карлос Клайбер, Марис Янсонс и Рикардо Мути вдъхновява Шулц да се насочи и към дирижирането. През 2002 г. Сър Колин Дейвис го препоръчва за престижната Виенска музикална академия, където Шулц учи в класа по дирижиране на Леополд Хагер.
В момента Радослав Шулц е артистичен директор на Камерния оркестър на Баварското радио и на ансамбъла "Камерата Еуропеана" в Щутгарт, с който Шулц неколкократно е изпълнявал музика от Радослав Лазаров.
Мила Георгиева започва да свири на цигулка още на 4-годишна възраст. Първите й изяви на сцената са с ансамбъл "Софийски солисти" и видния цигулар Минчо Минчев, с когото Мила свири в дует. На 14 години заминава за Ню Йорк, където учи в Джулиард скул, а по-късно се премества в Гилдхол скул в Лондон. През 2002 г. Мила Георгиева става най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри. Цигуларката живее със семейството си в Лондон.

Снимка Tom Spehct

Мила Георгиева                               Радослав Шулц



Оркестърът на Класик ФМ радио
Снимки "Кантус фирмус"

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ