Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Непознатият и коварен хепатит С

Революционна терапия лекува доскоро обречени

Аида Паникян

22. Септември 2017 , брой: 186   593   0Слабост и бърза умора, загуба на апетит, грипоподобни симптоми, изтръпване на крайници, неясен сърбеж по тялото, болки по ставите. Признаци, които лесно може да бъдат пренебрегнати, но... "Първите симптоми на хепатит С са неспецифични", подчертава гастроентерологът от Александровска болница д-р Радослава Црънчева. Към симптомите на коварното заболяване обаче се добавят и тежест или дискомфорт в областта на дясно подребрие, потъмняване на урината. Най-сигурният начин да се разбере дали човек е заразен с вируса на хепатит С, е да си направи изследване - струва между 10 и 20 лв., препоръчва д-р Црънчева. Тя припомня, че това изследване се прави и на всички кръводарители. Лекарката подчертава, че в наши дни, след 1992 г., заразяването с вируса при кръвопреливане е невъзможно, тъй като кръвта, преди да бъде използвана, се изследва за наличие на хепатит. И все пак,

пътят на заразата е кръвен,

казва д-р Црънчева. Тя пояснява, че най-често заразяването става при манипулации, извършвани с нестерилни инструменти - маникюр, татуировки, стоматологични интервенции, акупунктура, както и при ползване на общи самобръсначки, споделяне на принадлежности за инжектиране на наркотици. "Заразата не се предава при ръкостискане, кихане и кашляне, ползване на общи прибори за хранене и чаши, това не е хепатит А", подчертава д-р Црънчева. Тя припомня, че възможността за заразяване по полов път е изключително малка (в не повече от 5% от случаите) - само при необезопасен секс и ако има кръв. Все пак в около 10% от случаите пътят на заразата трудно може да бъде установен. За съжаление световната медицина все още не е открила ваксина срещу хепатит С. Затова и няма профилактика. Изследването е единственият начин човек да разбере дали е заразен.
Хепатит С протича в над 85% от случаите безсимптоматично, дори е популярен като "тихият убиец". В световен мащаб, в това число и у нас, около 40% от инфектираните с вируса, дори не подозират за това.
Д-р Црънчева подчертава, че вече и в България има надежда за хората с хепатит С благодарение на нова, революционна терапия. Вече около 700 души, които доскоро биха били в графата "обречени", са излекувани от хепатит С след 3-месечно лечение. Тази съвременна терапия е скъпа и бе необходимо немалко време на българските пациентски организации и лекари да се преборят с бюрокрацията, но вече е факт и заболелите могат да се лекуват безплатно, тъй като касата поема на 100% стойността на иновативната терапия. Нещо повече: в момента България е единствената страна в Източна Европа, в която общественият фонд изцяло съвременното лечение на хората с хепатит С.
Благодарение на нея хората, които се лекуват, не е необходимо да прекъсват работа, препаратът се приема под формата на таблетки, страничните действия не са значими, категорични са и лекари, и пациенти, преминали лечението.   
Честотата на заболяването у нас, както и в Западна Европа и САЩ е около 1,2 до 1,5 от населението, казва д-р Црънчева. Т.е. смята се, че у нас около 100 хил. души са инфектирани с вируса на хепатит С.

Животът с хепатит С не е никак лесен.

Вирусният хепатит е широко разпространено инфекциозно заболяване, което уврежда черния дроб. Въпреки социалната си значимост, заболяването остава непознато за обществото, което все още няма знания как да приеме човека с хепатит С.
Огромната част от засегнатите (около 92%) са в трудоспособна възраст. Заради недостатъчната информация или заради невежество все още мнозина бъркат хепатит С с хепатит А. Именно това е причината всеки пети (22% от анкетирани работодатели и служители у нас) да признава, че би странил от свой колега, за когото знае, че е заразен с хепатит С. За непознаването на хепатит С говори и фактът, че близо половината запитани по време на проучване на Българската стопанска камара смятат, че има ваксина срещу заболяването.
Често пациентите ни отказват болничен, за да не се разбере, че боледуват от хепатит С, защото не знаят как би се приело това от колегите им и от работодателя, казва д-р Црънчева.
Все още има големи

предразсъдъци

към хората с хепатит С, потвърждават и от пациентската организация "ХепАктив". Не са малко и тези, които били уволнявани, след като съобщили за диагнозата си!
Липсата на симптоматика на заболяването, както и предразсъдъците, ширещи се в обществото, допринасят за това българите масово да не се изследват за хепатит С, коментира преди време Силвана Лесидренска, председателка на "ХепАктив". Припомняме, че от края на 2016 г. в София на ул. "Цар Самуил", 111 отвори врати "Център за сексуално здраве", където всеки желаещ, може да се изследва за хепатит С и ХИВ. Използват се бързи тестове, като е необходима само капка кръв от пръста, а резултатите са готови в рамките на 15 мин., подчертават от "ХепАктив". 
Заболяването е социалнозначимо и може би е крайно време правителството да пристъпи към актуализиране на Наредбата от 1987 г. за защита от уволнение на работници с определени заболявания и в нея да бъде включен и хепатит С. И все пак, за да попадне работник или служител под закрилата на нормативния документ, пак е необходимо да съобщи заболяването си на работодателя. Затова единственият начин за преодоляване на стигмата остава информирането на обществото за хепатит С. Защото по света приемат съвсем нормално

знаменитостите


с хепатит С. Сред тях е вокалистът на Red Hot Chili Peppers Антъни Кийдс, актрисата Наташа Лионн, вокалистът на групата "Аеросмит" Стивън Тайлър.
Племенникът на президента Джон Кенеди Кристофър Кенеди Лауфорд се заразява през 2000 г. и е успешно излекуван. Сега провежда кампании за повишаване на информираността на обществото.

Бившият футболист от "Чарджер" в Сан-Диего  - кикърът Ролф Бениршк, бил заразен от вируса при кръвопреливане. Вече белязан от вируса, Бениршк разработва национална програма за повишаване на осведомеността и подкрепа на пациентите. Кампанията помага на хората да спрат и да преценят собствените си рискови фактори за болестта, както и да се изпробват и да говорят с лекар преди прогресирането на болестта.


Памела Андерсън обяви през 2015 г., че се е излекувала от хепатит С. Тогава революционната терапия бе напълно нова и американски медии доста коментираха и парите, които звездата от "Спасители на плажа" е дала за лечението си. Японският актьор Кен Уатанабе, известен най-вече с "Последният самурай", но и с филмите "Началото", "Морето на дърветата", разкри диагнозата си за хепатит С в мемоарите си от 2006 г. Той заболял от кръвопреливане през 1989 г. в момент, когато кариерата му започва да расте. През 2006 г. започва да получава седмични инжекции от интерферон и това лечение се счита за успешно.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"