Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Пегас

Панорама

Фест

Румъния взе Голямата награда в "Камчия"

Русистите от северната ни съседка впечатлиха с комплексното си представяне

Боян Бойчев

22. Септември 2017 , брой: 186   483   0Отборът на студентите от Румъния, изучаващи руски език, спечели голямата награда на VІ Международен фестивал на студентите "Друзья, прекрасен наш союз" ("Приятели, прекрасен е нашият съюз"), който се проведе в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" от 11 до 16 септември. През следващата година в продължение на две седмици младите румънци ще имат възможност да разгледат най-красивите градове на Русия - от Москва до езерото Байкал. Победителите впечатлиха журито с комплексното си представяне в различните конкурси и състезания по време на фестивала.
Победители в поетическия конкурс станаха Варненският свободен университет "Черноризец Храбър", Поморската академия Слупске в Полша, Асоциация "Център за руски език и култура" в Испания, Вроцлавският университет в Полша и сборният отбор на Румъния. В музикалния конкурс бяха отличени Руският културен център "Руско общество за просвещение, култура и делово сътрудничество" от Турция, сборният отбор на Румъния и университетът Гранада в Испания. Творчеството на великия руски поет Александър Пушкин познават най-добре студентите от Комрадския държавен университет в Молдова, македонския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и студентите от Китай. А за истински открития на фестивала журито с председател Мари Есакова определи отборите на Гърция, Китай и Турция.
Фестивалът по традиция започна с шествие по улиците на Варна. Над 300 студенти от 30 от най-престижните световни университети в 17 страни по света, преминаха по централната пешеходна зона на морската столица, развявайки флаговете на училищата и държавите си. Младите хора поздравиха Варна, която спечели титлата Европейска младежка столица за 2017 г. Шествието бе предвождано от представителния духов оркестър на Военноморските сили. На входа на Морската градина младите хора пуснаха своите пожелания за мир и приятелство към света, изписани на големи бели балони. След това студентите имаха възможност да разгледат красотата на Варна и да се докоснат до нейната древна история.
В програмата на фестивала бе включено запознанство с българските и руските обичаи и традиции по време на майсторските класове, подготвени от СОК "Камчия" - керамика, иконопис, изработване на национални кукли, цветя от вълна, квилинг и др. Изключителен беше интересът към българската национална кухня, като момичетата и момчетата приготвиха баница. Особени предпочитания студентите проявиха към майсторския клас по пеене, воден от участничката в "Евровизия" Олга Варвус. Имаше и караоке битка между различните отбори, а на плажа се проведоха Големите хумористични студентски игри.
Победителите в крайното класиране бяха обявени по време на церемонията по закриването на събитието. Галаконцертът на участниците, в който те дадоха най-доброто от себе си, донесе много настроение на зрителите. С прекрасни и запомнящи се изпълнения се представиха отборът на Турция, на Русия - от висшата школа по превод на Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", на Тракийския университет "Демокрит" в Гърция. А студентите от Атинския университет дори посветиха стихове на фестивала, подготвиха и кратък видео дневник. Поздрав за всички бе песента на Грета Ганчева "Заедно".
По-късно вечерта участниците във фестивала се включиха във Вечер на българската култура и със сигурност ще отнесат топлината на страната ни и гостоприемството на "Камчия" в своите държави и университети.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"