23 Април 2024вторник14:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КЕВР разреши намаляването на мощността на ТЕЦ "Варна"

Извеждането от експлоатация на първите три блока на централата ще струва около 8,4 млн. евро

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 30

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на ЧЕЗ България да изведе от експлоатация първите три блока на ТЕЦ "Варна", въведени в експлоатация в края на 60-те години, предаде investor.bg. Това е станало на закрито заседание на регулатора по-рано този месец.
Собственикът на топлоцентралата подаде заявление за промяна на лиценза й още през май 2016 година. С извеждането от експлоатация на трите блока мощността на ТЕЦ "Варна" намалява от 1260 мегавата на 630 мегавата. Заради тази промяна се налага и изменение на лиценза на централата, разрешение за което трябва да даде КЕВР.
От заявлението на ЧЕЗ става ясно, че извеждането на трите блока от експлоатация ще струва около 8,4 млн. евро, а приходите от реализацията на тези планове (основно предаването на съоръженията за скрап, тъй като са морално остарели) ще донесе приходи от 7,1 млн. евро. За рекултивацията на площадката компанията ще отдели 250 хил. евро.
ТЕЦ "Варна" беше придобита от ЧЕЗ България през 2006 година, но затвори врати през 2015 година, защото не изпълнява европейските норми за екология. През последните години собственикът на централата търси начини съоръженията отново да заработят, като един от спряганите варианти е да бъде променено използваното гориво - от въглища на газ.
По време на обществените изслушвания, които проведе КЕВР по този казус в края на 2016 година, от Енергийния системен оператор (ЕСО) посочиха, че ТЕЦ "Варна" е важна част за енергийния баланс на страната и е от значение за постигане на целта България да бъде енергиен лидер в региона. В енергийното министерство също са на мнение, че централата още не е изчерпала своя потенциал.
От дискусията в КЕВР става ясно, че с извеждането от експлоатация на трите блока чешкото дружество не нарушава договора за приватизация - становище за това е получено през пролетта от агенцията за приватизация. Централата е изключена и от схемата за получаване на безплатни емисии въглероден диоксид.
Централата е част от активите на CEZ Group у нас, за които в момента се водят преговори за продажба. От коментарите на комисарите по време на закритото заседание става ясно, че енергийният регулатор не е уведомен за евентуална сделка и получава информация от медиите за развоя на разговорите.

 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ