27 Април 2024събота01:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Каракачанов реши, че иска само нови изтребители

Само БСП не подкрепи решението на временната комисия за частично рестартиране на процедурата за нов изтребител

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 28

Само ден след като обяви, че България приоритетно трябва да закърпи остарялата си летателна техника, военният министър Красимир Каракачанов внезапно реши, че трябва да купуваме само нови изтребители. От думите му стана ясно, че трябва се разшири и кръгът на страните, от които можем да купим машините. Все пак министърът уточни, че последна дума ще имат депутатите. Желанието на Каракачанов е всичките 15 МиГ-а, с които разполага армията ни, да бъдат ремонтирани, и то в българския завод "Авионамс". Само ден по-рано той обяви, че не се притеснява от забавянето в превъоръжаването, което ще последва заради забавянето и евентуалното започване отначало на преговорите за нови летателни машини.
Топката за изтребителите е в Министерството на отбраната и както винаги, ще я отиграе правилно, заяви Каракачанов. Министърът смята, че процедурата за поръчката ще е прозрачна, тъй като ставало въпрос за много пари. "Единият вариант е да се почнат разговори с трите фирми в началото, другият е да се започне изцяло нова процедура, защото тя в момента е затворена само между страни членки на НАТО и ЕС. Примерно, бихме могли да закупим самолети, произведени в страни членки от НАТО и ЕС, които са собственост на друга страна. Ясно е, че ще се върви към нови преговори в единия от вариантите", заяви военният министър.
На последното си заседание в сряда временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет прие доклад за дейността си. Председателят на комисията Емил Христов призна, че проектът за изтребителите не трябва да бъде рестартиран от самото му начало, защото има постигнати резултати, "независимо от двойното увеличение на финансовата рамка". МО трябва да прецени дали ще иска нови оферти за изтребители или ще се съобразява с направените три оферти. Според Хритов "вратите трябва да се отворят" за нов изтребител, защото ресурсът бил два пъти по-голям от този при началото на проекта.
Само БСП се обяви против финалния доклад на комисията. Зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев посочи, че правителството е имало всички правомощия и отговорности да приключи процедурата за изтребителите, както намери за добре. Секретарят на групата Филип Попов заяви, че комисията ще се превърне в трибунал на атаките срещу президента Румен Радев. Според него комисията излиза извън правомощията си и недопустимо предложенията й да бъдат без политическа и финансова обосновка. Попов уточни, че никой от изслушаните министри не е заявил, че има нарушения в процедурата за избор на изтребител, което не е посочено в доклада. Бойчев смята, че в доклада има доста нелогични изводи и противоречащи си неща. Има и абзац, който не е ясно откъде и как се появява, уточни Бойчев.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ