20 Април 2024събота10:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Седмица на скандинавските филми в Дома на киното

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 26

Домът на киното заедно с посолствата на Дания, Финландия и Швеция и в партньорство с ppIANISSIMO фестивал представя Седмица на скандинавското ново кино от 26 септември до 3 октомври, научи ДУМА от Христо Христозов.
Проявата ще бъде открита във вторник от 19.30 ч. с музика от Скандинавия и филма от Дания - "Long Story Short" ("Историята накратко"). Режисьор е Май ел-Туки. Елън и приятелите й, в края на 30-те г. и техните повече или по-малко самоналожени ограничения в любовта. Всички търсят "перфектните взаимоотношения" и са принудени да преосмислят какво е истинска любов. Следващият филм отново от Дания - "Into Eternity" ("Във вечността"), документален, 27-ти от 19.30 ч., разказва за един от най-големите проблеми на държавите, разчитащи на ядрена енергия. През 1970 г. Финландия започва конструкцията на огромно подземно сметище с цел да съхранява ядрените отпадъци, докато се разградят и станат безопасни - процес, отнемащ 100 000 години. Режисьорът Михаел Мадсен разкрива последиците от ядрената енергетика и човешката (не)погрешимост. Програмата продължава на 29-ти от 21 ч. с "The Commune" ("Комуната") - копродукция на Дания, Швеция и Холандия. "Домът е там, където е болката" разбираме от Томас Винтерберг под един покрив с цяла комуна от 70-те, която от семеен експеримент се превръща в емоционален садизъм.
"The Happiest Day in the Life of Olli Maki" ("Най-щастливият ден в живота на Оли Маки"), Финландия, може да се гледа на 29-ти от 19 ч.  Режисьорът Юхо Куосманен разказва за лятото на 1962 г., когато Маки ще се бие за световната титла по бокс в свръхлека категория. Боксьорът притежава всичко, за да постигне слава. Само че има един проблем - влюбва се в Райя. "The Other Side of Hope" ("Другата страна на надеждата"), Финландия, на 30-ти. Викстрьом, Халед, сервитьорката, готвачът и кучето му си заформят утопично общество - типично за филмите на Аки Каурисмаки, в които режисьорът събира различни хора, за да докаже, че светът може и трябва да бъде по-добро място.
На 1 октомври следва "Reflections"  ("Отражения"), Швеция. Режисьорът Сара Броос отвежда своята майка, известна художничка, на крайбрежно пътуване до Латвия с надеждата да запълни празнината помежду им. Панорамата ще завърши на 3 октомври от 20.30 ч. с "A Holy Mess" ("Пълна бъркотия"), Швеция. Режисьорът Хелена Бергстрьом задава въпроса колко толерантни са всъщност толерантните шведи. Комедия за съвременното семейство и постоянния стремеж "всичко да е в норма".

Кадър от филма "Историята накратко" 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ