16 Април 2024вторник19:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Консерваторите на Меркел спечелиха

Драматичен отлив при големите партии, десните популисти - трета сила в Бундестага

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 15

Германските християндемократи на Ангела Меркел очаквано печелят най-много гласове на парламентарните изборите в Германия. Според предварителните резултати, ХДС/ХСС събират 33% от гласовете, следвани от социалдемократите на Мартин Шулц с 20,8 процента. Спрямо парламентарните избори през 2013 г. ХДС/ХСС губят 8,5%, което е вторият им най-лош изборен резултат от 1949 година насам.
Още по-тежко поражение претърпяха социалдемократите, които регистрират най-слабото си участие на парламентарни избори въобще - от създаването на Федералната република. В първото си изявление след обявяването на данните от екзитпола техният лидер и кандидат за канцлер Мартин Шулц обяви, че германските социалдемократи излизат в опозиция. А с това отпада и възможността за създаване на широка коалиция.
Трета парламентарна сила се очертава да бъдат десните популисти от "Алтернатива за Германия" (АзГ) , които засега печелят 13,3 процента. Този резултат ги вкарва в Бундестага и за пръв път от 1950-те години насам в германския парламент ще има и дяснопопулистка фракция.
С резултат от 10,5% в Бундестага се завръщат свободните демократи, които преди 4 години не успяха да преминат 5-процентната бариера. Зелените вземат 9,1%, а Левицата - 8,7 на сто от гласовете. Всички останали партии събират 4,6 процента.
Блокът на Ангела Меркел ХДС/ХСС ще получи 246 от 709 места в парламента на Германия. Това сочат предварителните данни от преброяването на бюлетините, обнародвани в понеделник от Федералната избирателна комисия. Социалдемократическата партия на Германия ще заеме 153 мандата, което е с 40 по-малко от показателя миналите избори през 2013 г.
"Алтернатива за Германия", която по-рано не беше в парламента, сега ще вземе 94 места.
Свободната демократическа партия ще се в върне в Бундестага с 80 места, "Лявата партия" ще има 69, а "Зелените" - 67 места.
По данни на комисията участието на изборите е 76,2%, което е с 4,7% повече от 2013 година.
Междувременно канцлерът Ангела Меркел, която все пак спечели четвърти мандат, не можа да каже дали до края на годината ще може да състави ново правителство на Германия, но изключи възможността за правителство на малцинството, предаде ДПА. Меркел добави, че има намерение Германия да разполага със "стабилно правителство". Тя отбеляза, че очаква трудни преговори за образуването на управляваща коалиция.
Изборите в Германия внимателно бяха следени в целия свят. Канцлерът получи много поздравления от чужбина. Поздравителен адрес до Ангела Меркел изпрати и българският президент Румен Радев.
По повод декларацията на лидера на социалдемократите Мартин Шулц, че те ще излязат в опозиция, канцлерът отбеляза, че "живеем в трудни времена" и че всички партии трябва да обмислят своите отговорности. Пред тв канал А Ер Де Ангела Меркел допусна възможността за коалиция с либералната Свободна демократическа партия и екологичната партия Зелени.
Вчера радостта на АзГ бе помрачена от решението на Фрауке Петри, съпредседател на партията. На пресконференция тя обяви, че няма да се присъедини към парламентарната група на АзГ през новия мандат на Бундестага. Изненадващото изявление шокира колегите й, присъстващи на пресконференцията, в която участваха също две от основните лица на партията - Алис Вайдел и Александър Гауланд, и ескалира продължаваща от месеци вътрешнопартийна вражда.
А докато едни партийни централи ликуваха, хиляди хора излязоха на спонтанни протести по улиците на Германия. Те изразиха недоволството си от резултата на крайно дясната партия "Алтернатива за Германия", която се превърна в трета политическа сила и влиза в парламента за първи път. Около 700 протестиращи се събраха на площад "Александерплац" в столицата Берлин, скандирайки "Расизмът не е алтернатива" и "Нацистите вън", след като обградиха сградата, в която партията празнуваше историческия си резултат. Стотици демонстранти имаше и в Кьолн, където протестиращите се събраха пред централната гара в града, след което направиха шествие по улиците на града. В Хамбург хората направиха шествие от гарата до местната централа на АзГ. Спонтанни протести имаше още във Франкфурт, Мюнхен, Дюселдорф, Гьоингер, Дрезден, Лайпциг, Майнц и Саалфед.


Демонстрацията в Берлин срещу резултатите на "АзГ"

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ