25 Април 2024четвъртък12:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разочароващо

/ брой: 188

автор:Галина Младенова

visibility 1984

Меркел беше убедена, че ще спечели тези избори. Това обаче не беше очакваната победа. Факт е, че за консерваторите в Германия това е най-лошият резултат от години. Повечето анализатори свързват тази неубедителна победа с политиката на "отворени врати" на канцлера, която доведе над един милион мигранти в Германия. Неканените гости наистина разбуниха германското общество. Истината обаче е, че Германия и без мигрантите си има доста проблеми. И тук не става въпрос само за тероризма, който засегна и тази страна.
Големият проблем е, че неравенството в Германия се увеличава. Според експерти бедността в страната е достигнала нови рекордни величини. Така например през 2015 г. бедни в Германия са били почти 13 милиона души - 15,7 процента от населението на страната. А според прогнозите до 2018 г. броят на бездомниците може да достигне половин милион души. Трябва ли тогава да се учудваме от изборните резултати, от това, че не само консерваторите на Меркел, но и социалдемократите на Шулц регистрираха сериозен отлив на привърженици. Германците справедливо обърнаха гръб на големите партии, които отказаха да решат проблемите им по време на управлението си.
Ето защо днес овациите за четвъртия мандат на Меркел звучат неубедително. Най-малкото защото изобщо не е ясно каква ще е новата коалиция, която ще управлява Германия. Засега всички говорят за коалиция "Ямайка" заради цветовете на либералите и зелените. Вероятно именно те ще бъдат новите коалиционни партньори на Меркел, след като социалдемократите обявиха, че стават опозиция. Разликите между евентуалните бъдещи партньори обаче не са малко и изобщо не е ясно доколко стабилно, както обеща Меркел, ще бъде подобно управление.
А като добавим 94-те депутати на "Алтернатива за Германия", които влизат в новия Бундестаг, нещата стават още по-тъжни. За първи път в историята на Германия след войната в парламента влизат националисти. "Ние дадохме началото на нищо по-малко от политическа революция", похвали се един от лидерите на германските националисти, след като станаха известни изборните резултати. Тази "революция" отдавна е факт в повечето европейски страни, където крайнодесните са част от политическия спектър. Днес това вече е реалност и в Германия. Надеждата е, че както и в голяма част от Европа, така и в Германия хората няма да проспят истинското уродливо лице на национализма.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 180

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 179

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ