Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Разочароващо

Галина Младенова

26. Септември 2017 , брой: 188   358   0Меркел беше убедена, че ще спечели тези избори. Това обаче не беше очакваната победа. Факт е, че за консерваторите в Германия това е най-лошият резултат от години. Повечето анализатори свързват тази неубедителна победа с политиката на "отворени врати" на канцлера, която доведе над един милион мигранти в Германия. Неканените гости наистина разбуниха германското общество. Истината обаче е, че Германия и без мигрантите си има доста проблеми. И тук не става въпрос само за тероризма, който засегна и тази страна.
Големият проблем е, че неравенството в Германия се увеличава. Според експерти бедността в страната е достигнала нови рекордни величини. Така например през 2015 г. бедни в Германия са били почти 13 милиона души - 15,7 процента от населението на страната. А според прогнозите до 2018 г. броят на бездомниците може да достигне половин милион души. Трябва ли тогава да се учудваме от изборните резултати, от това, че не само консерваторите на Меркел, но и социалдемократите на Шулц регистрираха сериозен отлив на привърженици. Германците справедливо обърнаха гръб на големите партии, които отказаха да решат проблемите им по време на управлението си.
Ето защо днес овациите за четвъртия мандат на Меркел звучат неубедително. Най-малкото защото изобщо не е ясно каква ще е новата коалиция, която ще управлява Германия. Засега всички говорят за коалиция "Ямайка" заради цветовете на либералите и зелените. Вероятно именно те ще бъдат новите коалиционни партньори на Меркел, след като социалдемократите обявиха, че стават опозиция. Разликите между евентуалните бъдещи партньори обаче не са малко и изобщо не е ясно доколко стабилно, както обеща Меркел, ще бъде подобно управление.
А като добавим 94-те депутати на "Алтернатива за Германия", които влизат в новия Бундестаг, нещата стават още по-тъжни. За първи път в историята на Германия след войната в парламента влизат националисти. "Ние дадохме началото на нищо по-малко от политическа революция", похвали се един от лидерите на германските националисти, след като станаха известни изборните резултати. Тази "революция" отдавна е факт в повечето европейски страни, където крайнодесните са част от политическия спектър. Днес това вече е реалност и в Германия. Надеждата е, че както и в голяма част от Европа, така и в Германия хората няма да проспят истинското уродливо лице на национализма.

 

 

Коментари

  • 23. Октомври 2017 207
    111
    0

    Полицаите вчера излязоха на Национален протест. Те искат увеличение на заплатите с 15%, както и обвързване на основното възнаграждение с минималната работна заплата.
    Пожарникарите на 14-и направиха Национален протест - поредния от серията протести, стартирали на 5 юли 2017 г. Основните им искания са за увеличение на основните възнаграждения с...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"