27 Април 2024събота06:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 76

1879 - В ЕЛЕНА СЕ РАЖДА ПЕТКО ТОДОРОВ, ПИСАТЕЛ (УМИРА 1916 Г.). Ярка фигура в литературния ни живот в началото на XX в. Известен най-вече като автор на идилии и драми. Живее в близко духовно родство с кръга "Мисъл". Умира в Швейцария, а пет години по-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.

1886 - В ГАБРОВО СЕ РАЖДА РАН БОСИЛЕК, ПИСАТЕЛ (УМИРА 1958 Г.). Рожденото му име е Генчо Станчев Негенцов. Завършва право с докторат в Брюксел, известно време е адвокат, но литературата е неговото призвание. Редактор е в сп. "Светулка", в. "Врабче" и сп. "Детска радост" - едно от най-известните детски издания у нас. Сред най-популярните му книги за деца са "Косе Босе", "Патиланци", "Родна стряха" и др.

1938 - РАЖДА СЕ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ, ПОЛИТИК, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ (УМИРА 1996 Г.). Завършил "Международни отношения" в МГИМО (Москва), след което е служител в МВнР и Министерството на външната търговия. От 1969 до 1972 г. работи в представителството на България в ООН в Женева. След това е зам.-министър и първи зам.-министър на външната търговия, вицепремиер и първи вицепремиер, министър на външноикономическите връзки. Депутат в няколко НС, министър-председател в 76-то и 77-то правителство. Застрелян е с четири куршума пред дома му на ул. "Латинка" 15.

1983 - ПРЕДОТВРАТЕН Е ОПИТ ЗА СВЕТОВНА ЯДРЕНА ВОЙНА. На тази дата подп. Станислав Петров, съветски офицер в оставка, приема, че предупреждението за ракетно нападение от страна на САЩ е фалшиво и не изпълнява предписанията за ответна реакция. По-късно експертизите на спътниковата система за ранно предупреждение разкриват, че тя е била повредена. Действията на Петров стават известни на широката общественост едва през 1998 г. На 19 януари 2006 г. в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк на Станислав Петров е връчена специална награда на международната обществена организация "Асоциация на гражданите на света" - кристална статуетка с надпис "На човека, който предотврати ядрената война". Станислав Петров почина на 19 май 2017 г.

1990 - УМИРА АЛБЕРТО МОРАВИЯ, ИТАЛИАНСКИ ПИСАТЕЛ (Р. 1907 Г.). "Баща на италианския неореализъм". Издава първия си роман "Безразличните" на 22 г. Официалната власт начело с Мусолини забранява писанията му. След Втората световна война издава няколко романа, най-известният от които е "Римлянката". През 1952 г. творчеството му е забранено от Ватикана. Пише няколко сценария, а по романите му са заснети филми като "Чочарка", "Конформистът" и др.

2010 - УМИРА ГЛОРИЯ СТЮАРТ, АМЕРИКАНСКА АКТРИСА (Р. 1910 Г.). Кариерата й продължава почти 80 години. Една от най-запомнящите се роли, които е изиграла, е на 100-годишната Роуз във филма "Титаник" на Джеймс Камерън. За ролята на Роуз е номинирана за "Златен глобус" и за "Оскар".

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ